Annonce

Socialdemokratiske øjeblikke, 11. afsnit: Hedtoft danner sin første regeringen

I 1947 danner Hans Hedtoft efterkrigstidens første socialdemokratiske regering. Socialdemokraten Vilhelm Buhl var sat i spidsen for befrielsesregeringen og ved det efterfølgende valg i 1945 vinder Venstres Knud Kristensen. Men i 1947 er Socialdemokratiet tilbage igen og der bliver sat skub i visionerne for fremtidens Danmark.
Med den første regeringsperiode fra 1947-1950 kommer Hans Hedtoft til at opleve nogle af sine lykkeligste år i dansk politik. Arbejdersønnen fra Århus, der startede som formand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom fra 1927-29, for derefter at blive partiformand i 1939 – kun 36 år gammel – kan nu endelig kalde sig statsminister.

Med den nye Hedtoftregering kommer der for alvor gang i genopbygningen af det krigsramte Danmark. Som en ny opfindelse opretter Hans Hedtoft MØF, ministerudvalget for økonomi og forsyning. Ministerudvalget blev ledet af Vilhelm Buhl og bestod af statsministeren, finansministeren, udenrigsministeren, landbrugsministeren, boligministeren og handelsministeren. MØF havde samtidig et økonomisk sekretariat tilknyttet, der var ledet af Viggo Kampmann, som senere selv blev statsminister.

Med MØF til sin rådighed får Hans Hedtoft mulighed for at koordinere de helt centrale politiske områder, der skal sætte gang i væksten i efterkrigstidens økonomi. Under Hans Hedtofts regeringsperiode bliver der både sat gang i den livsvigtige smør- og flæskeeksport til England, arbejdslønningerne stiger markant og rationeringen bliver hurtigt ophævet.

Som statsminister har Hedtoft arvet Staunings glæde for at vise sig ude blandt folk til stort set alle arrangementer. Små friluftsmøder i provinsen deltager han i, ja, selv frisørsaloner bliver indviet af rigets statsminister. Hans meget folkelige og omgængelige facon vinder ham hurtigt opbakning i befolkningen og Hedtofts popularitet er hurtigt uudfordret.


Flere artikler om emnet