Danskerne afviser borgerlige værdier

Kommentar: Danmark har fået en ny 'Danmarkskanon', som emmer af gode socialdemokratiske værdier som velfærdssamfund, tillid, tryghed og fælles ansvar. Trekløverregering får tilgengæld ikke meget støtte i den nye kanon over danske værdier.
Den nye trekløverregering får ikke meget støtte i den nye Danmarkskanon om danske værdier. Klassiske borgerlige og liberale værdier om at begrænse statsmagten i forhold til den individuelle autonomi er nærmest usynlig i forhold til socialdemokratiske værdier, som velfærdssamfund, tillid, tryghed og fælles ansvar.

Dansk Folkeparti burde blive bekymret 
En Danmarkskanon med danske værdier skal nok tages med et gran salt. Selve tanken om, at der kan opstilles universelle danske værdier på tværs af politiske grundholdninger har nok sine tydelige begrænsninger. I hvert fald, hvis det ligger ud over, at vi som danskere gerne vil hygge os sammen eller at vi bliver stolte, når danske idrætsudøvere klarer sig godt i den store verden.

Hvis Dansk Folkeparti er glade for nationale danske værdier, så må de blive dybt bekymrede over det frisind, som danskerne udviser overfor ’dem udefra’.

Og hvis man tillægger de danske værdier et særligt nationalistisk skær, så bliver det meget selvmodsigende. For vi støtter et frisind, hvor vi udviser åbenhed og tillid overfor hinanden. Vi er netop et folk, der mener, at vi skal anerkende retten til forskellighed, mulighederne for at leve på forskellig vis. Hvis Dansk Folkeparti er glade for nationale danske værdier, så må de blive dybt bekymrede over det frisind og den tolerance, som danskerne udviser overfor ’dem udefra’.

dk-vaerdier

Nu er der så valgt 10 danske værdier ud af 2425 forslag. Og 326.298 har deltaget i afstemningen. Det er formålet med Danmarkskanon, at det skulle afsøge befolkningens holdninger til de bærende og vigtigste samfundsværdier. Så man kan godt tillade sig at spore nogle af befolkningens politiske værdier i en sådan omfattende holdningsmåling.

Danskerne: velfærdssamfundet er en forudsætning
Danskerne udviser en grundlæggende støtte til velfærdssamfundet. Og når man nærlæser, hvad Danmarkskanon selv skriver om denne værdis betydning for fremtiden, så får man klassiske socialdemokratiske værdier på lystavlen. "Velfærdsamfundet bygger på værdier som solidaritet, lighed, tillid og fællesskab. Velfærdssamfundet er en forudsætning for sammenhængskraften i Danmark. Dette sker gennem en direkte sikring af borgernes lige adgang til eksempelvis gratis uddannelse, sundhedsvæsen og sociale ydelser". Ja, velfærdssamfundet betragtes ligefrem som en væsentlig forudsætning for et konkurrencedygtigt samfund.

Når man nærlæser, hvad Danmarkskanon selv skriver, så får man klassiske socialdemokratiske værdier på lystavlen.

Der er mange værdier at hente for det kommende socialdemokratiske principprogram.

Løkke, Pape og Samuelsen må være skuffede
Når det kommer til stykket, så er resultatet ikke overraskende. Danskerne er grundlæggende tilfredse med og stolte af den samfundsmodel, som præger Danmark og de andre skandinaviske lande. Hvorfor så vælge en politisk udvikling, der trækker i den modsatte retning. Løkke, Pape og Samuelsen finder ikke meget støtte den nye Danmarkskanon til en vision om et borgerligt-liberalt samfund.

Finn Larsen er tidligere sekretariatschef i LO.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Arbejder som selvstændig konsulent.


Flere artikler om emnet

Annonce