Mette F kræver svar fra Løkke om højere pensionsalder

Regeringen har bebudet højere pensionsalder og må derfor fortælle de danske lønmodtagere, hvor meget ekstra de skal arbejde, mener socialdemokratiets formand. Løkke afviser og vil først fremlægge konkrete tal til foråret.
Regeringen må svare klart på, hvor længe danskerne skal blive på arbejdsmarkedet. Sådan lød det fra den socialdemokratiske formand Mette Frederiksen i dagens spørgetime i Folketinget.

”Vi ved, at regeringen ønsker, at danskerne skal arbejde længere. Vi ved også, at det kommer til at skabe usikkerhed for rigtig mange mennesker. Derfor synes jeg det er rimeligt, at statsministeren i dag svarer på, hvor lang tid danskerne skal arbejde længere”, lød det fra den socialdemokratiske partiformand.

Med de nuværende regler stiger pensionsalderen frem mod 2025 fra 65 til 67 år. Den tidligere Venstreregering spillede med 2025-planen, den såkaldte Helhedsplan, ud med forslag om at hæve pensionsalderen med yderligere et halvt år i 2025. Den nye VLAK-regeringen har meldt ud, at højere pensionsalder vil være et af de værktøjer, der skal tages i brug, for at øge arbejdsudbuddet med op imod 70.000 personer.

Mette Frederiksen udtrykte især bekymring for de danskere, der arbejder inden for brancher, hvor der er stor risiko for nedslidning: ”Jeg kender flere lønmodtagere, som allerede nu er i tvivl, om de kan holde til de bliver 67 år. Om de kan stå distancen, om de kan blive ved med at køre bus, blive ved med at gøre rent, blive ved med at passe arbejdet i hjemmeplejen, på slagteriet eller inden for de andre brancher, som er nedslidningstruende”.

Vil først sætte tal på til foråret
Statsminister Lars Løkke Rasmussen bekræftede, at regeringen har planer om at hæve pensionsalderen. Han afviste dog at sætte tal på, hvor meget den skal hæves. Det vil fremgå af et udspil, som regeringen vil fremsætte til foråret, lød det.

Mette Frederiksen kaldte det ”overraskende” og ”forkert”, at statsministen ikke ville sætte tal på: ”Hvis statsministeren ikke vil være konkret, kan vi så få en øvre grænse på? Er det et år længere, danske lønmodtagere skal arbejde, er det to år, er det tre år, er det fire år mere?", spurgte Frederiksen.

Hun pegede på, at eftersom VLAK-regeringen lægger på til at hæve arbejdsudbuddet markant mere end den tidligere Venstreregering, så kan man også forvente, at pensionsalderen skal hæves mere end det halve år, Venstreregeringen lagde op til.

Lars Løkke Rasmussen sagde, at pensionsalderen ”selvfølgelig ikke” ville blive hævet med fire år, men afviste derudover at forholde sig mere konkret til spørgsmålet. I stedet talte han om vigtigheden for at danskerne arbejdede længere: ”Hvis vi skal sikre at opsvinget holder ved, at så vi nødt til at se på, hvordan vi får skabt et større arbejdsudbud”, lød det fra statsministeren.


Flere artikler om emnet

Annonce