S: Finansloven løser ikke Danmarks problemer

Finansloven mangler fokus på vækst og opkvalificering, mener Socialdemokratiet. Derfor har partiet stillet fem ændringsforslag til finansloven.
Folketinget har i dag tredje- og sidste behandling af finansloven for 2016. En finanslov, der blev indgået af den daværende Venstreregering sammen med Konservative, Liberal Alliance og Dansk Folkeparti.

Socialdemokratiet er ikke med i finanslovsaftalen, og partiets finansordfører, Benny Engelbrecht, lagde ved dagens tredjebehandling ikke skjul på, at finansloven efter partiets mening ikke løser de grundlæggende udfordringer Danmark står over for:

”Vi står tilbage med en finanslov som mangler vækstinitiativer, og som slet ikke tager fat om de problemer, Danmark står over for. Der er behov for en vækstreform, som skaber arbejdspladser og vækst i hele landet. Det mangler i finansloven, og det er ærgerligt, for den udfordring skal vi tage fat på hurtigst muligt ved at styrke virksomhedernes rammevilkår og ved at opkvalificere langt flere end i dag, så både virksomheder og medarbejdere kan klare sig i den globale konkurrence”, sagde Engelbrecht i sin ordførertale.

Fem ændringsforslag til finansloven
Socialdemokratiet har sammen med den øvrige opposition blandt andet kritiseret, at aftalen sænker registreringsafgiften, fastfryser grundskyld og gennemfører en række besparelser på uddannelsesområdet.

Socialdemokratiet har derfor stillet et fem ændringsforslag til finansloven, der blandt andet skal styrke sundhedsvæsnet, opkvalificeringen og

For det første vil Socialdemokratiet afsætte 200 millioner kroner til styrket opkvalificering. Det skal ifølge partiet sikre at flere kan blive opkvalificeret end i dag, så både virksomheder og medarbejdere kan klare sig i den globale konkurrence

For det andet vil Socialdemokratiet afsætte 300 millioner til sundhedsvæsnet. Sundhedsvæsnet bliver presset af flere ældre, og der er derfor behov for et løft af sundhedsområdet til gavn for de syge og ældre, mener partiet.

For det tredje vil Socialdemokratiet droppe boligjobordningen, der ifølge partiet slet ikke har leveret de 5.000 arbejdspladser, Venstre stillede i udsigt før valget. Det skal ifølge Socialdemokratiet understrege, ”at boligjobordningen er en forkert og ineffektiv måde at bruge pengene på”. Det vil sikre besparelser på 395 millioner kroner.

For det fjerde vil Socialdemokratiet annullere arveafgiften for familieejede virksomheder, fordi den ifølge partiet ikke skaber arbejdspladser og især gavner de mest velstillede virksomhedsarvinger. Det giver en besparelse på 200 millioner kroner.

For det femte vil Socialdemokratiet oprette en pulje til udsatte borgere, forbedret integration og øget social mobilet på cirka 1,2 milliarder kroner. Pengene skal komme fra den reserve, regeringen har afsat med besparelserne fra integrationsydelsen og kontanthjælpsloftet, og som er reserveret til skattelettelser.

Opfordrer til bredere samarbejde
De socialdemokratiske ændringsforslag forventes at blive nedstemt af de blå partier. Benny Engelbrecht ærgrede sig over, at regeringen i forbindelse med finanslovsforhandlingerne har orienteret sig mod de blå partier frem for at satse på aftaler hen over midten:

”Jeg er ærgerlig over, at oppositionen end ikke har været inviteret til finanslovsdrøftelser af finanslovsforslaget. Men endnu engang har regeringen valgt et smalt blåt spor frem for det bredde samarbejde. Vi er ikke tilhængere af blokpolitik, og jeg tror bredde aftaler tjener både danskerne og danske virksomheder bedst”.

Debatten om finanslovsforslaget fortsætter hele eftermiddagen.

 


Kommentarer fra Facebook