Annonce

Regeringen nægter Aleppo-nødhjælp

Debat: Regeringen manipulerer i diskussionen om at sende ekstra midler til de nødlidende i Aleppo. Faktum er, at en samlet oppositions forslag om at sende 200 millioner kroner ekstra til Aleppo i Syrien blev stemt ned af regeringen og Dansk Folkeparti.
De fleste har på lang afstand iagttaget de uhyrligheder, der foregår i disse dage i den syriske storby Aleppo. Civile mænd, kvinder og børn oplever en virkelighed, som de færreste har fantasi til at forestille sig. Bombardementerne og kampene i gaderne tvinger mange til at flygte fra deres eget hjem. Og det gør, at ingen længere kan føle sig trygge i deres egen by.

Derfor foreslog Socialdemokratiet under finanslovsdebatten sammen med resten af partierne i rød blok at sende 200 millioner kroner ekstra til akut humanitær bistand til Aleppo. Vi mener, at det er vores pligt at bidrage med nødhjælp, når vi er vidner til en humanitær katastrofe, som den der sker i Syrien netop nu.

Venstre, Liberal Alliance, Konservative og Dansk Folkeparti var desværre ikke villige til at sende 200 millioner kroner ekstra afsted til Aleppo. De stemte derfor forslaget ned i Folketingssalen og begrundede det med, at de hellere vil sende 500 millioner kroner.

Venstres nyslåede finansminister Kristian Jensen sagde blandt andet følgende til fyens.dk: ”Jeg tror, at de fleste danskere hellere vil give 500 millioner kroner til at hjælpe flygtninge i nærområderne end de 200 millioner kroner.” Men kan det virkelig passe, at regeringspartierne og Dansk Folkeparti vil sende mere end dobbelt så mange nødhjælpskroner til Aleppo end rød blok?

Rød blok vil sende 200 millioner mere end blå blok
Svaret først: Nej. Regeringen vil ikke sende flere midler til Aleppo end Socialdemokratiet. Faktum er, at Socialdemokratiet sammen med regeringen og hele det øvrige Folketing har vedtaget at bruge cirka 500 millioner kroner mere på langsigtede indsatser i nærområderne. Penge vi har brugt mindre på asylansøgere i Danmark end forventet.

Derfor foreslog vi at sende yderligere 200 millioner kroner afsted til en målrettet nødhjælpsindsats til Aleppo.

Indsatserne er vigtige, og de understøtter blandt andet øget undervisningsindsats og langsigtede indsatser med fokus på styrkede levevilkår i Syrien. Det er en beslutning, vi er glade for i Socialdemokratiet. Men med de seneste dages udvikling i Aleppo mener vi ikke, at det er tilstrækkeligt. Derfor foreslog vi at sende yderligere 200 millioner kroner afsted til en målrettet nødhjælpsindsats til de civile mænd, kvinder og børn i Aleppo.

Forslaget om at sende yderligere penge til Aleppo bakker blandt andre generalsekretær i Røde Kors, Anders Ladekarl, op om. Om regeringens påstand om, at de allerede afsatte 500 millioner kroner skulle gå til Aleppo, udtalte han følgende til Information den 15. december: ”Der kommer ikke specifikt penge til situationen i Aleppo” og uddyber: ”Pengene skal bruges til en række humanitære indsatser, som er vigtige, men som er planlagt, længe før den situation i Aleppo opstod

Kristian Jensens påstand er faktuelt forkert
Det er således faktuelt forkert og manipulerende, når Kristian Jensen påstår, at de 200 millioner kroner udelukker de 500 millioner kroner. Beløbene er fuldkomment uafhængige af hinanden, og Kristian Jensen bruger de 500 millioner kroner til at lægge et røgslør ud. Kun for at skjule, at regeringen ikke vil være med til at sende ekstra til de nødlidende i Aleppo.

Kristian Jensen bruger de 500 millioner kroner til at lægge et røgslør ud

I et demokrati kan og skal vi acceptere forskellige politiske holdninger. Men vi må kræve af hinanden, at vi står ved vores holdninger og ikke manipulerer med sandheden. Kun sådan giver vi danskerne mulighed for at støtte de politikere, de deler holdninger med. Derfor mener jeg også, at Kristian Jensen og resten af blå blok burde stå ved deres politiske valg: At de ikke vil sende ekstra midler til Aleppo, der står i en af historiens største humanitære kriser. Det er et valg, man som politisk parti træffer. Og regeringen og Dansk Folkeparti traf det valg, da de torsdag stemte vores forslag ned.

 

Benny Engelbrecht (S) er medlem af Folketinget og finansordfører. 

Indlægget er alene udtryk for skribentens egen holdning.


Flere artikler om emnet