Annonce

Optimistisk Løkke klar til kamp om pensionsalder og SU

Lars Løkke Rasmussen er optimist på ungdommen og fremtidens vegne. Men politisk rammer han lynhurtigt ind i forhindringer.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen åbnede det politiske år 2017 med at lægge op til tre store politiske slagsmål. Budskabet var optimistisk, og netop optimismen får statsministeren brug for, for det er svært at se, hvordan han skal komme igennem med sin politik.

Dels har den nye regering fortsat den gamle regerings ambition om at ville skære i de studerendes SU, og dels skal danskerne arbejde lidt længere. Og pengene fra de reformer skal blandt andet gå til at lette skatten på arbejde.

”Hvis vi bruger lidt færre penge på SU. Så kan vi til gengæld investere mere i viden, uddannelser og kompetencer,” sagde Løkke og fortsatte. ” Hvis vi, der har kræfterne, bliver lidt længere på jobbet. Så kan vi give et rigere Danmark videre til vores børn,”

Han blev dog ikke mere konkret i forhold til hvor meget længere, dem der har kræfterne skal blive længere. Og hvad der i så fald skal ske med dem som ikke har. Og om det er dem i bunden eller toppen, der skal nyde godt af skattelettelserne.

Masser af optimisme
I en velkomponeret og fint leveret tale (at den blev leveret live, lagde man ikke mærke til), som ellers var renset for nye politiske udmeldinger, lagde statsministeren som sagt en særdeles optimistisk tone an.

Krisen er slut, frygt ikke robotter, teknologi og udviklingen, unge skal gribe ud efter fremtiden og kan allesammen blive fremtidens vindere, hvis de griber de muligheder, som velfærdssamfundet giver dem, lød budskabet.

”Vi skal både give de begejstrede medvind og de bekymrede nyt mod. Og i Danmark har vi et fantastisk udgangspunkt for at gøre netop det. Vi har gratis uddannelser. Et socialt sikkerhedsnet. Tryg velfærd. Frihed. Ligestilling mellem kvinder og mænd,” lød det blandt andet fra statsministeren, der også brugte lejligheden til at takke de offentligt ansatte og varsle en reform, der skal give mere frihed til medarbejderne i det offentlige.

”De offentligt ansatte skal have større frihed til at gøre det, de brænder for: Bruge deres faglighed. Hjælpe andre mennesker. Det vil vi også tage fat på i det nye år.”

Genbrug er guld
Nytårstalen blev i øvrigt et festligt lille potpourri over de bedste anekdoter og historier fra Statsministerens år. En slags Greatest Hits-album om man vil, med alle de kendte numre som politiske interesserede kunne nynne med på.

Der var endnu engang blevet plads til vendingen om at gå ”forlæns ind i fremtiden”, der er blevet lidt en Løkke catchfrase, og som han har gentaget ved flere lejligheder.

Der var anekdoten om hans søns afslutningsfest overfor drengene fra LøkkeFondens DrengeAkademi, som han også have fortalte på Venstres landsmøde og endelig både historier om hans gamle klasselærer, Mona, der i sin tid lærte Lille Lars at sætte nutids-r’er på udsagnsordene og en hilsen til Matador-mor Lise Nørgaard, som han begge havde delt med sine mange Facebook-venner tidligere i december måned.

Mangler fortsat flertal
Lars Løkke Rasmussens nytårstale var optimistisk på Danmarks og de unges vegne. Men spørgsmålet er stadig, hvor langt det kan bringe ham i det nye år.

For de politiske realiteter på Christiansborg kan statsministeren ikke løbe fra. Problemet for ham er, at han fortsat ikke har den fornødne opbakning i Folketinget til at få gennemført sin politik på pensions- og skatteområdet, så længe Dansk Folkeparti og Socialdemokratiet siger nej.

Og derfor virkede det også passende, at han sagde: ”Man kan godt lukke øjnene for udfordringerne for en stund. Men når man åbner dem igen, så er problemerne der endnu, ja de er kun blevet større.”

Læs hele talen her.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet