Sigmar Gabriel: Merkels sparepolitik truer EU ud på kanten af kollaps

Tysklands socialdemokratiske vicekansler mener, at en opsplitning af EU ikke længere er ”utænkeligt”, og det er Angela Merkels insisteren på stram budgetdisciplin, der har skylden.
Tyskland vicekansler, socialdemokraten Sigmar Gabriel, mener, at hans eget lands insisteren på den såkaldte ”austerity” eller sparepolitik, har skubbet Europa ud i en situation, hvor en opløsning af EU-samarbejdet ikke længere er helt utænkeligt. Det siger han ifølge Politico i et stort interview med magasinet Der Spiegel.

"Det er uanstændigt, at stater som Frankrig og Italien, der går igennem reformer, skal bruge så meget energi på at få lov til at gå et halvt procentpoint højere på deres budgetunderskud," siger han i et interview med avisen Der Spiegel, med henvisning til kansler Merkels forsøg på at gennemføre strammere budgetregler i EU.

"Jeg spurgte engang kansleren, hvad der ville være dyrest for Tyskland: At Frankrig at få lov til at have et halvt procentpoint større underskud, eller at Marine Le Pen bliver præsident?" sagde SPD-formanden og altså Merkels regeringspartner. ”Hun skylder mig stadig et svar.”.

I interviewet siger han også, at det muligvis ikke er et populært budskab at sende de tyske vælgere. ”Men jeg kender også status i EU. Det er ikke længere utænkeligt, at det bryder sammen.”, forklarer han.

Gør klar til valgkamp
Når Sigmar Gabriel i den grad tordner imod sin egen regeringspartner, så skyldes det naturligvis, at der skal være valg i Tyskland senere på året og at han regner med at være SPDs spidskandidat ved den lejlighed.

Meningsmålingerne viser, at SPD står til det dårligste valg i forbundsrepublikkens historie. Og SPD-formanden har derfor behov for at lægge afstand og skabe politisk kant til alle sider. Ud over Merkel skal Gabriel også dæmme op for både venstrefløjen og det EU-kritiske Alternative für Deutschland (AfD).

Sigmar Gabriel sagde desuden, at han vil foretrække, hvis man efter valget kan skabe en koalitionsregering bestående af SPD, de grønne og det lille liberale parti, FDP. Men han afviser heller ikke en rød-grøn koalition med venstrefløjspartiet Die Linke.”De må beslutte sig for, om de vil regere eller være et oppositionsparti,” siger han og henviser blandt andet til venstrefløjspartiets holdning om at trække Tyskland ud af Euro-samarbejdet.

Der er endnu ikke sat dato på hvornår der præcis skal være valg til forbundsdagen, men de fleste med at det bliver engang i slutningen af september.

Inden da skal vælgerne allerede til valg i tre delstater: Den 26. marts i Saarland, den 7. maj i Slesvig-Holsten og endelig den 14. maj i Tysklands folkerigeste delstat Nordrhein-Westfalen.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce