Annonce

Oppositionen inviterer minister til kamp mod sexcikane

På et samråd i Folketingets ligestillingsudvalg opfordrede en samlet opposition beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen til at gå til kamp mod sexchikane. Ministeren var åben for initiativer.
I dag var der indkaldt til åbent samråd i ligestillingsudvalget og beskæftigelsesudvalget i Folketinget. En samlet opposition havde bedt beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen svare på, hvordan regeringen ønsker at bekæmpe sexchikane på de danske arbejdspaldser.

Den socialdemokratiske ligestillingsordfører Rasmus Horn Langhoff åbnede med at begrunde samrådsspørgsmålet. Rasmus Horn henviste til, at undersøgelser fra blandt andet Fagbladet 3F havde vist, at 27 % af kvinder på arbejdsmarkedet har været udsat for seksuel chikane. Rasmus Horn Langhoff henviste også til en anden undersøgelse, der havde vist, at 57 % af kvinderne i nattelivet havde været udsat for uønsket berøring.

Selvom problemet altså er ganske omfattende, bliver der kørt ganske få sager om seksuel chikane i eksempelvis Ligebehandlignsnævnet, sagde Rasmus Horn Langhoff. ”Selvom der altså er tale om et massivt problem, er der kun blevet kørt 27 sager om seksuel chikane i de sidste 7 år. Spørgsmålet er, om det er godt nok”, sagde den socialdemokratiske ligestillingsordfører til ministeren.

Ministeren er åben for dialog
Da beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen fik ordet, lagde han ud med at slå fast, at regeringen ser med stor alvor på seksuel chikane og finder det helt uacceptabelt. Det er dog vigtigt at forstå, at medarbejdere ikke kun kan blive udsat for seksuel chikane fra kolleger, men også fra andre personer man er i kontakt med på arbejdspladsen. Og det skal der gøres mere ved, sagde ministeren.

”Ser vi på seksuel krænkelse fra kunder, klienter og patienter, som står for halvdelen af den seksuelle krænkelse, er det vigtigt, at medarbejderne oplæres i at håndtere situationerne”, sagde Troels Lund Poulsen.

”Der foreligger meget snart nye tal for, hvor mange, der har været udsat for seksuel chikane”, uddybede han og sagde, at han på baggrund af de nye tal i foråret vil mødes med forligskredsen for at diskutere initiativer.

”Når vi i foråret mødes i arbejdsmiljøforligskredsen vil vi diskutere, om det er nødvendigt at tage yderligere initiativer for at gøre noget ved det her. Det er noget, der berører rigtig mange mennesker”, sagde ministeren der opfordrede til yderligere dialog i Beskæftigelsesministeriet.

Den engelske model
”Jeg vil godt kvittere for den konstruktive tilgang. Det gør det jo lettere at arbejde med, når vi er enige om, at der er et problem, og at det er noget, vi skal gøre noget ved”, sagde Rasmus Horn Langhoff, der blandt andet foreslog ministeren at overveje at skele til England. Her har man en ordning, hvor arbejdsgivere har en art objektivt ansvar for, at der ikke finder sexchikane sted på arbejdspladsen.

”Efter dansk lovgivning kan der være et incitament til at vende det blinde øje til. Efter den engelske ordning er det sådan, at hvis du vender det blinde øje til, så klapper fælden”, sagde Rasmus Horn Langhoff.

Ministeren understregede, at han var åben over for at se på de engelske erfaringer, men at udvalget burde stille nogle spørgsmål til de engelske myndigheder for at få mere klarhed over den engelske ordning.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce