Aktuelt: S vil undersøge Thyra Frank for dokumentfalsk, Kristian Jensen vil have kommuner til at sænke skatten, og Finansministeriet har for meget magt.

Netavisen Pio giver dig det daglige nyhedsoverblik med de mest interessante historier om politik, Socialdemokratiet, fagbevægelsen og verdens gang.
Socialdemokratiet vil undersøge Thyra Frank for dokumentfalsk
Den næsten nyudnævnte ældreminister Thyra Frank (LA) er endnu engang kommet i problemer. Det skyldes, at Thyra Frank har indrømmet, at hun som forstander på plejehjemmet Lotte ikke skrev en arbejdspladsvurdering, som loven ellers kræver. I stedet valgt Thyra Frank at skrive af efter et jysk plejehjem.

”Jeg er med på, at man ikke skal skrive af efter naboplejehjemmet, for det opdager de i kommunen. Derfor skrev jeg af efter et plejehjem i en jysk kommune, hvor jeg har en god kollega”, skrev Thyra Frank i en bog fra 2010.

Det får Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag til at kræve Thyra Frank undersøgt for dokumentfalsk, ligesom hun vil have en redegørelse fra ministeren.

Astrid Krag bakkes op af sektorformanden for social- og sundhedspersonale i FOA, Karen Stæhr, der på Twitter kalder Thyra Franks afskrivning af arbejdspladsvurderinger for ”fusk og ligegladhed med medarbejdernes arbejdsmiljø”.

Kristian Jensen vil have kommuner til at sænke skatten
De stramme budgetlofter i kommunerne betyder, at mange kommuner ligger inde med penge, de ikke må bruge på velfærd. Derfor vil finansminister Kristian Jensen have kommunerne til at sænke skatten. Det siger han til Berlingske. Det møder dog hård kritik fra Socialdemokratiet:

”Hvilken planet lever regeringen på”, spørger Mette Frederiksen på Facebook og tilføjer: ”Dagligt præsenteres vi for nye eksempler på, at de ældre ikke får den omsorg og hjælp, de kan forvente, at personalet på fødegangene ikke kan følge med, mange elever i klasserne osv osv. Det virker ærlig talt virkelighedsfjernt og uden fornemmelse for den hverdag, mange mennesker oplever at foreslå skattelettelser nu”, skriver den socialdemokratiske partiformand.

Finansministeriet har for meget magt
Det er i alt for høj grad Finansministeriet, der styrer slagets gang på Slotsholmen. Det er i hvert fald udsagnet fra den tidligere departementschef i Socialministeriet Jesper Zwisler, der var øverste embedsmand i Socialministeriet fra 2011-14.

Han nævner blandt andet Finansministeriets dybe involvering i satspuljeforhandlingerne. ”Det har været dybt problematisk, at en fuldmægtig eller specialkonsulent fra Finansministeriet i realiteten har siddet og defineret, hvad der var en god socialfaglig indsats eller god integrationsindsats ovre hos os”, sagde Jesper Zwisler til P1’s politiske magasin ”Slotsholmen”.

Det fører ifølge Jesper Zwisler til en udpræget grad af selvjustits i de enkelte fagministerier.
”Det kan godt være, at vi nogle steder tænker, at det her fagligt set er et rigtig godt initiativ, og at det kan være med til at løse nogle af de problemer, borgerne oplever, og som vi står overfor i et moderne velfærdssamfund. Men hvis ikke det er på linje med det, som vi ved, man godkender ovre i Finansministeriet, så ved vi godt, at vi lige så godt kan glemme det”, siger han.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce