De fattigste er fattigere end vi troede

Velstanden i især Indien og Kina langt mindre end vi tidligere troede. Derfor er den samlede velstand blandt verdens 50 procent fattigste også lavere end vi tidligere har troet.
Den fattigste halvdel af jordens befolkningen ejer lige så meget som klodens 8 rigeste mennesker. Det viser en rapport fra Oxfam, der formiddagen igennem er blevet flittigt genfortalt af landets medier og flittigt delt af politikere og organisationsfolk.

Derimod er der ikke blevet dvælet meget ved, at det kun er et år siden, at Oxfam udsendte en rapport, der konkluderede, at den fattigste halvdel ejede lige så meget som planeten Jordens 62 rigeste personer tilsammen.

Det ligner med andre ord en markant stigning i uligheden på blot et år: Fra at der skulle de 62 rigeste mennesker til for at opveje den velstanden blandt den fattigste halvdel af befolkningen, skal der altså nu blot de otte rigeste til.

Velstand i Indien og Kina har været overvurderet
I sidste års rapport fra Oxfam fremgik det, at den fattigste halvdel af Jordens befolkning tilsammen ejede 1.760 milliarder dollars, hvilket svarede til cirka 0,7 procent af den samlede, globale velstand. Men det tal var stærkt overvurderet, lyder det nu fra Oxfam. Faktisk ejer de mindre end en tredjedel, nemlig 409 milliarder dollars, eller 0,2 procent af den globale velstand.

”Baseret på 2016-data fra Credit Suisse er velstanden blandt de nederste 50 % af verdens befolkning lavere end tidligere anslået: De deler kun 0,2 % af den samlede globale rigdom, eller $409 mia.”, skriver Oxfam et teknisk baggrundspapir til rapporten.

Forklaringen er angiveligt, nye tal fra Credit Suisse viser, at velstanden især i Kina og Indien gennem flere år har været overvurderet. De fattigste har haft mere gæld en tidligere antaget, og de rigeste har alligevel ikke haft så meget formue (aktiver) som tidligere vurderet:

”Faldet i de nederste 50 % andel af den globale velstand skyldes et langt stykke hen ad vejen tilgængeligheden af nye datakilder fra Indien og Kina, der viser en lavere grad af velstand blandt de lavere velstandsgrupper end tidligere anslået. Der er mere gæld i de allerfattigste grupper og færre aktiver hos de grupper der ligger i intervallet 30-50 % blandt den globale befolkning.”

oxfam2017

Bill Gates mistede fire milliarder kroner
Ser man på de otte rigeste personer, så er deres samlede velstand faktisk skrumpet en smule fra 2016 til 2017. Bill Gates fastholder ifølge Forbes Magazines liste, der ligger til grund for Oxfams beregninger, sin position som den rigeste person i verden. Men hans formue på 75 milliarder dollars er faktisk skrumpet med 4 milliarder dollars i forhold til sidste år.

Derfor kan det også virke lidt paradoksalt, når Cepos-direktør Martin Aagerup i dagens Information stiller spørgsmålet ”Er det så overhovedet relevant at fokusere på, at Bill Gates er blevet rigere? Det skader ikke verdens fattigste”.

Selvom udviklingen fra 2015 til 2016 altså primært skyldes bedre opgørelsesmetoder, og altså ikke nødvendigvis dækker over, at de fattigste rent faktisk har fået færre penge mellem hænderne, så er pointen jo netop, at det ikke er de rige, som er blevet rigere, men de fattige som er blevet (markant) mere fattige.


Flere artikler om emnet

Annonce