Annonce

S-borgmesterkandidat: Giv os lov til at bruge vores penge, Kristian Jensen

Det er helt forfejlet, når finansminister Kristian Jensen vil have kommunerne til at sænke skatten. I stedet skal han give kommunerne lov til at bruge deres egne penge, siger S-borgmesterkandidat.

Finansminister Kristian Jensen vil have kommuner med penge på kistebunden til at sænke skatten. ”Kommunerne har valgt at holde indtægterne i kassen i stedet for at sænke grundskylden eller kommuneskatten. Vi har en meget, meget stor likviditet i øjeblikket, og der er ikke udsigt til, at kommunerne får større frihedsgrader til at øge deres forbrug”, sagde finansministeren til Berlingske forud for KL-topmødet i slutningen af den forgangne uge.

Men Kristian Jensens appel om, at kommunerne skal sænke skatten, er en helt forkert medicin på et tidspunkt, hvor velfærden mangler midler. Det siger Christina K. Hansen, der er borgmesterkandidat for Socialdemokratiet i Holbæk Kommune.

”Hvis man sænker skatten, øger man uligheden både imellem kommuner og internt i de enkelte kommuner”, siger Christina K. Hansen til Netavisen Pio. I stedet mener hun, at regeringen bør give kommunerne bedre muligheder for at bruge deres penge på borgernær velfærd. I dag er kommunernes muligheder for at bruge deres egne penge begrænset af de såkaldte anlægs- og servicerammer, der lægger et loft over, hvor mange penge, hver kommune må bruge på henholdsvis byggeri og service.

I virkeligheden bør man give kommunerne bedre mulighed for at levere bedre velfærd. Christiansborg skal slippe grebet om kommunerne og løsne op for servicerammerne. Lige nu bliver kommunerne straffet, hvis de bryder servicerammen – også selvom vi har penge i kommunekassen til at forbedre velfærden.”

Det stramme greb om kommunerne kan mærkes hos borgerne
Konsekvenserne af regeringens stramme greb om kommunerne kan ifølge borgmesterkandidaten mærkes direkte hos den enkelte borger.

”Det gør, at velfærden ikke bliver så god, som borgerne fortjener. Og at medarbejderne ikke kan gøre deres arbejde så godt, som de gerne vil. Vi ser flere og flere vælge private tilbud. Mange steder som et direkte fravalg af de offentlige institutioner. I stedet for at prædike skattelettelser, bør man se på, hvordan man kan forbedre velfærdsinstitutionerne. Det kan man kun, hvis kommunerne får større råderum”, siger Christina K. Hansen.

Ifølge Socialdemokratiets bud på en ny borgmester i Holbæk skyldes Kristian Jensens udmelding ikke oprigtig bekymring for kommunernes økonomi men et ideologisk ønske om lavere skat.

”Kristian Jensens forslag er endnu et liberalistisk træk, hvor velfærden forringes i takt med, at de, der i forvejen har penge, får lidt ekstra. Når nu regeringen snakker så meget om at ville afbureaukratisere og give medarbejderne mere frihed, så kunne de passende også give kommunerne mere frihed til at bestemme, hvor mange penge, man vil bruge på velfærd”, siger Christina K. Hansen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet