To gode målinger til oppositionen

Januar måned har været en rigtig god måned for oppositionen og især for Socialdemokratiet, i hvert fald hvis man skal tro på meningsmålingerne.
Hvis der var folketingsvalg i dag, så ville Mette Frederiksen (S) med stor sandsynlighed blive Danmarks næste statsminister, viser to forskellige målinger. Oppositionen har en stort forspring over regeringen og dens støtteparti, der fortsat tynges af sløje målinger til Dansk Folkeparti, der i begge målinger er langt under valgresultatet.

I den ene måling, foretaget af Wilke for Jyllands-Posten, taber blå blok yderligere mandater i forhold til valgresultatet, så den samlede mandatstilling bliver 82-93 i oppositionens favør. Det er det største forspring som Wilke har målt siden før folketingsvalget i 2011.

Socialdemokratiet er med 26,7 procent af stemmerne kun lidt over valgresultatet i 2015.

Se målingen fra Wilke her.

I den anden måling, foretaget af Epinion for DR, er forspringet til oppositionen lidt mindre, 89-86, men her kan Socialdemokratiet så i stedet glæde sig over, at partiet står til 28,3 procent af stemmerne, hvilket vil give 49 mandater. Så højt har Epinion ikke målt Socialdemokratiet siden før sidste folketingsvalg.

Se målingen fra Epinion her.

S: Vi belønnes for at ville investere i velfærd
Forklaringen på de seneste års stigning i målingerne finder man ifølge Socialdemokratiets politiske ordfører Nicolai Wammen, fordi Socialdemokratiet har fået en klar politisk kurs.

”Jeg tror, det skyldes, at Socialdemokratiet tager ansvar, er med til at lave forlig der, hvor det trækker Danmark i en rigtig retning, men samtidig også siger klart nej, når regeringen vil sætte pensionsalderen op og SU’en ned for at betale for topskattelettelser," siger han til DR.

 V: S belønnes for ikke at mene noget
At Socialdemokratiet belønnes for at tage medansvar, mener man i midlertidigt ikke i regeringsblokken. Venstres politiske ordfører Jakob Ellemann-Jensen mener at Socialdemokratiet simpelthen blot belønnes af vælgerne for ikke at mene noget.

"Det, der er tilfældet nu, det er et Socialdemokrati, der læner sig tilbage og er imod alt. Man er simpelthen bare imod. Af og til virker det som om, at man er imod blot for at være imod," siger han til DR og fortsætter: ”Jeg tror simpelthen ikke, at folk lader sig narre af den form for stik-hovedet-i-busken-politik”.

Så sent som i sidste uge indgik regeringen og blandt andet Socialdemokratiet forlig om dansk udviklingsbistand. Torsdag indgik regeringen og blandt andet Socialdemokratiet en aftale om realkredit.

Der skal seneste være folketingsvalg i juni 2019. Det er der i skrivende stund 873 dage til, så der kan fortsat nå at ske meget i dansk politik.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce