Venstrefløjens kandidat vandt i Frankrig

Det bliver venstrefløjspolitikeren Benoît Hamon. der bliver Socialistpartiets kandidat til det franske præsidentvalg. Han slog tidligere premierminister Manuel Valls i kampen om nomineringen.
Benoît Hamon, der af den britiske avis The Guardian, bliver præsenteret som den ”stærkt venstreorienterede rebel outsider” vandt søndag afstemningen om at blive socialistpartiets kandidat til præsidentvalget.

Hamon vandt en klar sejr over tidligere premierminister Manuel Valls, der tilhører partiets midtersøgende fløj. Hamon fik 58 procent af stemmerne, mens Valls fik 42 procent.

Efter at valgresultat lå klar, sagde Hamon til sine tilhængere at Socialistpartiet atter kunne ”holde hovedet højt” og at han repræsenterede en venstrefløj der var indstillet på fremtiden.

”Jeg tror på, at stillet overfor valget mellem en konservativ højrefløj, der repræsenterer dem med privilegier og en destruktiv ekstrem højrefløj, så er det vores land har behov for, en venstrefløj der tror på verdens som den er, ikke som den var. En venstrefløj der kan skabe en fremtid som folk ønsker," sagde han ifølge The Guardian.

Hamon, der en meget kort periode var undervisningsminister under Francois Hollands, er medlem af Nationalforsamlingen. Han var en af de ledende i den gruppe af parlamentsmedlemmer i Socialistpartiet som meget aktivt bekæmpede præsident Hollandes forsøg på at lave arbejdsmarkedsreformer.

Modkandidaten Valls, erkendte straks nederlaget, og sagde at det nu var tid til at samle partiet og han ønskede Hamon ”held og lykke”.

Socialistpartiet kan ende som nummer fem
Held (og dygtighed) får Hamon brug for. Han skal nu forsøge, at stoppe fløjkampen mellem de stridende grupperinger i sit eget parti og stoppe Socialistpartiets blødning af vælgere til både højre, venstre og midten. Socialistpartiets kandidat ligger i den seneste måling til at få 15 procent af stemmerne.

Hamon skal ikke mindst overbevise dem der stemte på Manuel Valls om fortsat at støtte sig selv og Socialisrtpartiet og ikke den uafhængige kandidat Emmanuel Macron, der lige nu har fremgang i målingerne og som ligesom Valls ligger mere på midten i fransk politik.

Front Nationals Marine Le Pen fører stadig i meningsmålingerne og ligner et temmelig sikkert bud på den ene af kandidaterne i anden runde af det franske præsidentvalg. De fleste eksperter havde spået den konservative kandidat Francois Fillon gode chancer for at være den anden kandidat, men han er blevet ramt af en række skandaler, som har sendt hans opinionstal i frit fald.

Det har givet plads til Macron, som i den seneste måling kun var et procentpoint efter Fillon.

Første runde af det franske præsidentvalg afholdes den 23. april. Her er det alle mod alle og hvis ingen kandidat får 50 procent af stemmerne, så skal der en ny valgrunde til 7. maj mellem de to kandidater, der får fleste stemmer.
Se og hør Benoît Hamons afsluttende appel til partimedlemmerne, inden valget.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce