Fattigdom er en arvelig sygdom

Anmeldelse: Den amerikanske film ”Hell or High Water” tegner et flot portræt af den gruppe af amerikanere, der er trætte af at bliver overset. Et aktuelt perspektiv på årsagen bag tidens populistiske strømninger.
Hvis den danske filminstruktør og provokatør Erik Clausen skulle lave en moderne western af virkelig høj kvalitet, så er ’Hell or High Water’ nok et ganske udmærket bud på hvordan det kunne se ud.

Den biografaktuelle amerikanske film er et veludført mash-up af forskellige genre som drama, western, socialrealisme, action, krimi og det bliver til en god gang gedigen underholdning.

Den indeholder lidt af det hele og får fortalt en både underholdende og gribende historien om to brødres kamp i det glemte Amerika.  Filmen udspiller sig på de oversete pletter af det amerikanske landkort, som har været med til at skabe den grundlæggende forandring af moderne politik, som det amerikanske præsidentvalg afslørede sidste år.

Forbrydelse er vejen væk fra fattigdomsforbandelsen
Hell or High Water følger to desperate brødre i deres fælles kamp mod den bank, der har snydt deres afdøde mor i årevis og truer med at fratage dem, deres fødegård.

I stedet for at give efter, så griber de i bedste western-ånd til en form for selvtægt, hvor de for at redde gården stjæler penge for at sikre afbetalingen. Målet er at stjæle så mange penge fra Texas Midlands Bank, så de kan bryde slægtens fattigdomsforbandelse: ”I've been poor my whole life, like a disease passing from generation to generation. But not my boys, not anymore”.

Referencerne til uretfærdigheder og særligt til bankverdenens forbrydelser er utallige. De dukker op på billboards langs landevejen, i samtaler mellem brødrene og en klassisk amerikansk diner, hvor en gruppe lokale cowboys bliver vidner til et røveri af den bank, som de selv hævder at være blevet røvet af de sidste 30 år.

Det giver filmen en unik kant af socialrealisme, mens tempoet hurtigt stiger til hæsblæsende action. Men der er mening med galskaben. En mening, der indskriver de to brødre i den samfundsgruppe, som de danske rappere Suspekt har beskrevet som: ”Det samfundslag der i jeres verden ikke eksistere”.

Korruption i opsplittet samfund
Utilfredshed og oprør ulmer filmen igennem. Bagtæppet handler om bankernes rolle, den stigende ulighed og det glemte Amerika.  Filmen udspiller sig i små støvede texanske ørkenbyer, som de to bankrøvende brødre suser igennem, mens to Texas Rangers – den ene spillet fremragende og underholdende af Jeff Bridges (The Big Lebowski, The Vanishing og True Grit) - efterfølgende får lov til rydde op efter forbryderne.

Filmen illustrerer de samfundsskel, som er blevet stadig større i de seneste år. Mellem dem, der har penge og dem der ikke har. Mellem dem der kan arbejde systemet indefra og dem der ikke kan. Dem der kommer fra byen og dem der ikke gør.

Det vil absolut være en tilsnigelse af sige, at filmen handler om Donald Trump, men aktualiteten er ikke til at tage fejl af.

Hvis den svenske samfundsforsker Bo Rothstein og topdirektøren hos statistikgiganten Gallup Jeff Clifton har ret, så er en af forklaringerne på tidens voldsomme opbrud korruption i bred forstand.  Korruption er i den forståelse meget mere end bestikkelse og handler nærmere om adgang til gode skoler, byggetilladelser eller gode aftaler i banken.

Korruption sætter altså også ind når folket oplever at beslutninger ikke træffer på kvalifikationer og klare regler, men derimod på sociale, politiske og personlige forbindelser. Hvilket kan forklarer hvorfor en sætning ’the system is rigged går igen’, hvorfor man kan få succes på at tale torden mod etablissementet og ikke mindst hvorfor to brødre i filmen verden griber til bankrøveri som sidste udvej.

’We ain't got no goddamned trout’
Helle or High Water laver et kærligt portræt af den særlige texanske tradition, levevis og kultur.

Som en ældre servitrice på en klassisk amerikansk diner fortæller de to politibetjente: ”I've been working here for 44 years. Ain't nobody ever ordered nothing but a T-Bone steak and baked potato. Except one time, this asshole from New York ordered a trout, back in 1987. We ain't got no goddamned trout”.

Blanding af støvede Texas-veje, fremragende Jeff Bridges, kloge temposkift, et særdeles smukt komponeret soundtrack af Nick Cave og en dybere mening gør Hell or High Water til en særdeles seværdig film.

Hell or High Water er nomineret til fire Oscars - blandt andet for bedste film.

'Hell or High Water". 142 minutter. Drama, moderne western. Med Chris Pine, Ben Foster og Jeff Bridges. Instruktør: David Mackenzie.

Set af Jens Jonatan Steen

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce