Venstre: Går den, så går den

I Venstre er gået fra nøjsomhed og ordholdenhed til alt-er-tilladt. Det er smerteligt tydeligt for enhver sparsommelig Venstre-bonde i hovedlandet, at mentaliteten er skiftet.
Da regeringen i sidste uge omsider besluttede, at lade folkestyret få indflydelse på placeringen af den nye politiskole, oplevede man en sælsom gestus fra Venstres borgmester i Herning.

På Facebook og Twitter skrev borgmester Lars Krarup de tre ord ”Rolf er ren”, der - som det er de fleste bekendt - antyder, at sagen ikke er afviklet efter reglerne. Der må være fusk indblandet i placeringen af den nye skole, og Kristian Thulesen Dahl er bagmanden, lød indikationen fra uldjyden.

Tyv tror hver mand stjæler. Og det må være hårdt for en borgmester, der har fået en politiskole som betaling for at redde statsministerens politiske liv, at se samme skole blive loddet ud i en anden politisk aftale. Det er som taskenspilleren på strøget, der på vej hjem bliver franarret dagens overskud af en sidegadevekselerer.

Ny mentalitet: Fra nøjsomhed til alt-er-tilladt
Men Lars Krarups mentalitet fortæller meget godt, hvad der er sket med det gamle bondeparti siden det politiske højdepunkt omkring årtusindeskiftet. Herning-borgmesteren er blot et blandt mange eksempler. Man er i Venstre gået fra nøjsomhed og ordholdenhed til alt-er-tilladt.

Lars Løkke har trukket sig selv ind i med fadøl, Prince 10-pak og underhylere på skatteydernes regning

En ting er, at ingen snart har tal på de uendelige skandaler statsminister Lars Løkke har trukket sig selv ind i med fadøl, Prince 10-pak og underhylere på skatteydernes regning. Det er smerteligt tydeligt for enhver sparsommelig Venstre-bonde i hovedlandet, at deres formand bruger fælleskassen til fornøjelser, når han finder det belejligt.

Men også de fleste ministre omkring ham, er fostret ud af det Venstre, der i løbet af 00’erne blev den dominerende retning i det store, borgerlige parti. Som politisk skandale er det dog ikke i nærheden af finansminister Kristian Jensen, der for over ti år siden blev advaret mod det nuværende kaos i SKAT, men som nægtede at undersøge det, mens han kunne gøre en forskel. Det har siden kostet skatteyderne et tocifret milliardbeløb.

Endnu andre eksempler fra Venstre-toppen kunne være beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsen, der fik ombudsmanden på nakken efter at have modtaget et kostbart Rolex-ur af en arabisk sheik.

Farum-kogens ånd inspirerer
På samme måde har det siden Brixtoftes dage været Venstre, der har trukket det tunge læs med skandalerne i det kommunale Danmark.

Det var således helt i Farum-kongens ånd, når tidligere regionsformand Carl Holst nu risikerer at få et sagsanlæg for fusk på halsen, med opbakning fra 40 af de 41 medlemmer af regionsrådet i Syddanmark, som han i mange herrens år stod i spidsen for.

Selv en brugtvognsforhandler i provinsen vil finde deres metoder anløbne

Ellers er det mest uddeling af gaver til vennerne, som Vejles borgmester Arne Sigtenbjerggard, der lod Vejle Havn bruge millionbeløb på drukture forklædt som udvalgsrejser. Eller Lars Krarups Herning, der har overtaget rollen som Venstre-mønsterkommune efter Farum: Her sælger kommunen byggegrunde til aktive Venstrefolk, der så kan sælge dem videre for det fire-dobbelte.

En lang moralsk nedtur
Når netop Krarup peger fingre af Thulesen Dahl i politiskolesagen, bliver det så meget desto tydeligere, at der peger fire fingre tilbage på ham selv. På det store regeringsparti, der siden deres højdepunkt ved valget i 2001 har oplevet én lang moralsk nedtur, så selv en brugtvognsforhandler i provinsen vil finde deres metoder anløbne.

I gamle dage sagde man med stolthed ”Venstre – navnet der forpligter”, mens partiets fremtrædende folk i dag snarere lever efter ordsproget ”Går den, så går den”. Vælgerne gennemskuede det heldigvis ved sidste folketingsvalg. Lad os håbe de også husker det, når de mange venstreborgmestre skal på valg til efteråret.

 

Harald  Brix (1841-1881) var en dansk politiker og redaktør. Sammen med sin fætter Louis Pio og Paul Geleff grundlagde han udspringet for Arbejderbevægelsen og Socialdemokratiet i Danmark.

Brix-klummen på Netavisen Pio giver udvalgte og markante skribenter mulighed for at skrive under pseudonym.  Den enkelte skribent er chefredaktøren bekendt.

Klummen er alene udtryk for forfatterens egen holdning.


Flere artikler om emnet

Annonce