Politikerleden blomstrer midt i en Trump-tid

Fænomener som Trump næres af politikerleden og hvis ikke de danske politikere begynder at tage politikerleden alvorligt, så rammer et lignende fænomen også dansk politik.
Jeg indrømmer det gerne, jeg er en af de mange der er faldet i ”Trumpfælden”. Jeg æder alle nyheder om Trump, alle rygterne, og løser alt hvad Donald Trump skriver på Twitter, med lige dele forfærdelse og fascination.

Jeg skifter mellem at storgrine af hans #alternativefacts til at gyse igennem hele kroppen, når jeg tænker på hvor store konsekvenser, hans beslutninger får for enkelt individer, hele befolkningsgrupper og for udviklingen af verdenssamfundet.

Jeg bliver ramt af både håb og en mægtig følelse af fællesskab, når millioner af mennesker kloden over, går på gaden for at demonstrere mod Trump. For det er vores forbandede pligt, over for os selv, vores børn og ikke mindst vores forældre og bedsteforældre, der kæmpede for vores frihedsrettigheder at stå op imod præsidentens hadske politik.

Politikerne har bevæget sig væk fra folket
Men når det er sagt, må vi også konstatere, at selvom en modbevægelse helt sikkert er født og vokser i USA lige nu, så er Trump-bevægelsen stærk, fordi han på flere måder rammer ned i nogle bekymringer og forestillinger som rigtigt mange mennesker har om det etablererede politiske system.

Følelsen af, at politikerne i hele den vestlige verden har fjernet sig fra almindelige mennesker. Her taler Trump til de hundredetusindvis af mennesker der føler sig glemt og overset af ”eliten”. Et sammenrend af politikere, mediefolk og lobbyister, som selv lever et privilegeret liv, mens almindelige mennesker ser deres lokalsamfund i opbrud og deres værdier udskreget som gammeldags og forkerte.

Problemet er selvfølgelig, at Trump er egocentreret, narcissistisk, autoritær og fuldstændig uden fornemmelse for den almindelige amerikaner. Men hans politiske fortælling er stærk, fordi han har ret i at det politiske system ikke længere formår, at tage almindelige menneskers bekymringer alvorligt.

Politikerleden stiger – også i Danmark
I Danmark stiger politikerleden og i Folketinget har de været på et to-dags seminar for at diskutere grunden dertil.

Konklusionerne fra seminariet var klare, alle har et ansvar for politikerleden, så langt så godt - men løsningerne? De forslag jeg har hørt, er at der er blevet talt om at politikerne skal lade være med at love noget, med 'love at arbejde for' i stedet, og så var det i øvrigt mediernes skyld resten! Daaaa!

Alt imens dette seminar blev afholdt, udspillede fadæsen om uddannelsesloftet sig i forhandlingsrummet og i medierne, en udskældt lov som man ændrer, mindre en et halvt år efter det er blevet vedtaget, fordi det bare var et politisk drilleri. En af Lars Løkkes usle metoder, som Søren Pind heldigvis havde for meget integritet til at stå på mål for.

Politikerleden er mere end en kommunikationsudfordring
Selvom jeg godt kan se, at seminariet for Christiansborg-politikerne var et sødt forsøg på at vise at vi bekymrer os om udviklingen - 'vi hører hvad I siger'.

Det er mig en gåde, at politikerne tror de kan fikse politikerleden ved blot at kommunikere anderledes. Vi skal genopfinde folkestyret, så politikerne gør hvad de siger, holder hvad de lover og hvis ikke - kan forklare hvorfor, helst uden et manuskript forfattet af en spindoktor.

Det er som om folkestyret, de sidste mange år er blevet udviklet i de politiske ungdomsorganisationer, hvor man har opfundet et sæt spilleregler for hvordan politik gøres.

Politikernes bagland rundt om i det danske land, er reduceret til indspiste partiforeninger og dialog med borgerne foregår kun via stort opsatte konferencer. Vi skal genopfinde folkestyret - så politikerne står til ansvar for deres handlinger og ikke bare bortforklarer dem og vi skal genopfinde folkestyret, så vi stiller krav om deltagelse og engagement ud fra de forskellige præmisser vi har i befolkningen.

Ryk diskussionen om politikerleden ud af Christiansborg og de evindelige politiske analyseprogrammer i radio og tv, tag derud hvor folk føler sig glemt og tal med dem, sværere er det ikke, men lad jeres pressekonsulenter og chefstrateger blive hjemme, det er ikke dem man gider møde.

Jeg kender er par daginstitutioner og især nogle skolepædagoger, jeg er sikker på gerne vil møde jer.

Mette Aagaard Larsen er pædagog og forretningsudvalgsmedlem i BUPL.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 


Kommentarer fra Facebook