Annonce

Venstre-ministerier henter partifæller ind som embedsmænd

Ministerier med Venstre-ministre i spidsen ansætter embedsmænd, der kommer fra partiets egne rækker.
Siden regeringsskiftet forrige år har en række ministerier ansat otte medarbejdere fra Venstres sekretariat på Christiansborg til stillinger som embedsmænd, i ministeriernes presseafdelinger, det skriver BT.

Ifølge avisen, så undrer ansættelserne både uafhængige eksperter og partier på Christiansborg, fordi ministrene i de pågældende ministerier allerede har udnyttet deres ret til at udpege særlige rådgivere, såkaldte spindoktorer, fra Venstres politiske bagland. Ministerierne mener til gengæld, at man blot har ansat de mest kvalificerede og ikke har skelet til de pågældendes partibog.

Forskellen på de to typer ansættelser er, at almindelige embedsmænd fortsætter i jobbet også selv om der kommer en ny minister, mens de særlige rådgivere forsvinder sammen med ministeren.

Sår tvivl om neutralt embedsværk
Medarbejderne er ansat på helt normale embedsmandsvilkår og skal derfor være partipolitisk neutrale. Og derfor sår de mange ansættelser af Venstre-folk tvivl om den upartiskhed, lyder advarslen.

”Når halvdelen af de ansatte i et pressesekretariat kommer fra ministerens eget parti, er det meget usandsynligt, at det er en ren tilfældighed. Det kan næsten ikke undgå at skabe en mistanke om, at den politiske baggrund har spillet en rolle, når man ender med så mange ansættelser af partifæller,” siger Roger Buch, som er forskningschef i samfundsfag ved Danmarks Medie-og Journalisthøjskole til avisen.

Avisens oplysninger bekymrer også på Christiansborg. Enhedslistens retsordfører Rune Lund kalder det ”et stort problem” og han ønsker, at man ser på om det også skete under den tidligere, socialdemokratiske regering.

”For os er det lige problematisk, om det det sker under en blå eller under en rød regering. Vi er imod, at man politiserer embedsværket, og det bekymrer os, hvis magtforholdet mellem de store og små partier bliver mere ulige. Allerede nu får de store partier mere i partistøtte og i økonomisk støtte til deres folketingsgrupper end de små partier,” siger han til BT.

At grænsen mellem ministeriernes presseafdelinger og regeringens særlige rådgivere er udvisket, er beskæftigelsesminister Troels Lund Poulsens ansættelse af særlig rådgiver også et eksempel på. I forbindelse med regeringsskiftet i 2015 hentede Erhvervs- og vækstministeriet Kim Bové i Landbrug & Fødevarer.

Og da Troels Lund Poulsen rykkede videre til Beskæftigelsesministeriet hentede han straks Kim Bové med til det ny ministerium som særlig rådgiver.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet