Annonce

Syv gange fup eller fakta om Canadas udlændingepolitik

Vi gennemgår 7 myter om Canadas udlændingepolitik. Hvad er fup, og hvad er fakta?
1: Canada tager imod mange flygtninge - FUP
Det er selvfølgelig en smagssag, hvad man opfatter som ”mange”.

Men Canada tager imod væsentligt færre flygtninge, end andre vestlige lande gør. Hvor mange flygtninge har de taget de seneste år?

I forhold til indbyggertal tager Danmark imod 8 gange så mange, Tyskland 14 gange så mange, Østrig 20 gange så mange og Sverige 30 gange så mange flygtninge, som canadierne gør.

2: Canada tager imod de flygtninge, der har størst behov for hjælp – FUP
Canada har en meget skrap udvælgelsesproces for, hvilke flygtninge der kan komme til Canada. Der bliver blandt andet lavet sundhedscheck, undersøgelser om begået kriminalitet, og canadierne vurderer også, om flygtningene er lette eller svære at integrere.

Derudover har Canada siden 1967 haft et pointsystem, som man skal opfylde for at få ophold i Canada – meget lig det system, den tidligere VK-regering indførte i 2010 under stor debat.

3: Canada tager hovedsageligt flygtninge fra flygtningelejre – FUP
Premierminister Justin Trudeau lovede i valgkampen at tage imod 25.000 syriske flygtninge fra flygtningelejrene.

Han endte dog med kun at tilbyde 10.000 flygtninge asyl, og kun en tiendedel af dem kom fra flygtningelejre. 9 ud af 10 var flygtninge, der boede uden for lejrene.

4: Canada har en meget velfungerende integration – delvist FAKTA
I de fleste opgørelser af, hvor vellykket integrationen er, ligger Canada blandt de bedste lande i den vestlige verden.

Det er eksempelvis relativt let for udlændinge at få uddannelser fra deres hjemlande anerkendt i Canada, og civilsamfundet er stærkt engageret i integrationen. Men det er svært at sammenligne, hvor velfungerende integrationen er på tværs af lande, fordi det er meget forskellige grupper, man tager imod i de enkelte lande. Som tidligere beskrevet tager Canada stort set udelukkende imod udlændinge, der er relativt lette at integrere.

5: Canadierne er positive over for indvandrere – delvist FAKTA
Canadierne er generelt positivt stemte over for indvandring. Billedet ser dog noget mere broget ud, når canadierne bliver spurgt om deres holdning til muslimer.

Ifølge en undersøgelse fra de canadiske myndigheder har 42 procent af canadierne et positivt syn på muslimer, mens 33 procent har et negativt syn.

6: Flygtninge i Canada har bedre vilkår end i eksempelvis Danmark – FUP
Flygtninge og indvandrere i Canada er i meget høj grad overladt til sig selv eller til velgørenhed. De har ikke adgang til offentlige ydelser, men kan få statslige lån til en lav rente – som altså skal betales tilbage.

7: Canada tager imod alle slags flygtninge – FUP
Canada tager som udgangspunkt kun imod familier, kvinder og børn. Enlige mænd, der udgør en meget stor del af flygtningestrømmene i Europa – kan ikke få adgang til Canada, fordi canadierne opfatter dem som svært integrerbare og en sikkerhedsrisiko.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet