Annonce

Socialistens skrift på væggen

Reportage: Vinterferie på Arbejdermuseet byder blandt andet på lys- og billedshow om Louis Pio og den tidlige arbejderbevægelse i Danmark, kulminerende med ”Slaget på Fælleden” i 1872.
Selvom jeg mange gange har besøgt Arbejdermuseet i Rømersgade i København, både for at se udstillinger og for at deltage i møder og konferencer, har jeg aldrig før bevæget mig på det gamle loft. Loftet ligger over den store festsal i den gamle bygning, der har været en vigtig del af den danske arbejderbevægelse i næsten 140 år.

Det første jeg bemærker da jeg træder ind på loftet, er kulden. De fleste af de øvrige besøgende, der har indfundet sig denne formiddag, er iført overtog eller har pakket sig ind i tæpper. Vi venter på, at lys- og billedshowet En bygning vi rejser. En fortælling om arbejderbevægelsens fødsel skal begynde.

Politiet undertrykte arbejderne
En stemme begynder at fortælle, mens projektorer kaster lys og billeder på loftets gulve, vægge og stolper. Vi hører her historien om, hvordan den unge socialist Louis Pio i 1871 stifter Den Internationale Arbejderforening for Danmark – det der siden bliver kendt som Socialdemokratiet. Louis Pio udgiver også bladet Socialisten, til stor opstandelse for dette københavnske borgerskab og politidirektør Crone.

Crone skulle over de næste år blive Pios hovedmodstander. Ved hjælp af sine informanter – ”politistikkere” – til at infiltrere Internationales møder og rapportere tilbage om, hvad der rørte sig i Internationale. Mens stemmen fortæller – og nogle gange hvisker, når der citeres fra politispionernes rapporter – viser projektorer skriften fra breve og rapporter på både på gulve og vægge.

Det er godt lavet, men det kan til tider være svært at have overblik over de hele, og man får derfor mest ud af showet ved at bevæge sig frit rundt på loftet, frem for at sætte sig i den ene ende, hvor der er opstillet stole. Herfra er der nemlig begrænset udsyn over loftet.

Undervejs ser vi også billeder af Louis Pio og andre af periodens vigtigste personer, og da fortællingen når frem til 1872 og kulminere med ”Slaget på Fælleden” den 5. maj 1872, ser vi silhuetter af både arbejdere og politi med knebler i kamp på Nørre Fælled.

Og børnene lavede kludderdukker
Louis Pio endte i fængsel og rejste siden til USA. Men læren af den tidligere undertrykkelse satte varige spor i arbejderbevægelsen. Det førte blandt andet til, at arbejderne i 1879 opførte bygningen i Rømersgade, der i dag huser Arbejdermuseet, men som dengang hed Arbejdernes Forenings- og Forsamlingsbygning.

Lys- og billedshowet er ikke det eneste tiltag i vinterferien. Museet er fyldt med børn, der er på skattejagt på museet, og den gamle skolestue er der indrettet et dukkeværksted, hvor børnene – nogle med assistance fra forældre eller bedsteforældre – kan lave kludderdukker.

Trænger man til at hvile benene, eller få varmen efter en tur på loftet, kan man som altid hvile sig og få varmen med Richs kaffeerstatning i et stykke kiksekage i museets café.

Arbejdermuseets vinterferiearrangement for børn og voksne varer frem til den 26. februar. Du kan læse mere og se åbningstider her.

 


Flere artikler om emnet