Annonce

S i Slagelse: Jobgaranti til kommunens ansatte

Den kommunale virkelighed: Socialdemokratiet i Slagelse vil forsøge at samle flertal for en beskæftigelsesgaranti til kommunens ansatte. Det skal sikre de ansattes opbakning, fortæller borgmesterkandidat John Dyrby til Netavisen Pio.
Ingen kommunalt ansatte skal frygte af blive fyret i den kommende valgperiode. Sådan lyder meldingen fra John Dyrby Paulsen, der er Socialdemokratiets borgmesterkandidat i Slagelse kommune ved valget til efteråret. Han vil forsøge at samle flertal for det, han kalder en beskæftigelsesgaranti til de cirka 6.500 ansatte i Slagelse Kommune.

Men hvad er egentlig baggrunden for, at Socialdemokratiet spiller ud med det ambitiøse forslag? Og hvorfor afskrive sig muligheden for at fyre ansatte, hvis der ikke længere er behov for dem? Netavisen Pio har kontaktet John Dyrby, for at høre mere om forslaget.

Garanti skal sikre tryghed blandt medarbejdere
John Dyrby forklarer, at forslaget skal ses i sammenhæng med en række ændringer af den måde, kommunen løser sine opgaver på:

”Vi er meget optaget af, at få flyttet nogle af de myndighedsopgaver, vi udfører som kommune, så tæt på borgerne som mulig. Det gælder for eksempel inden for skoler, daginstitutioner og ældresektor. Det bliver en stor omstilling, og skal vi lykkes med det, så skal vi have medarbejderne med på det. De skal ikke sidde tilbage med en opfattelse af, at der er tale om en sparerøvelse. Så med vores forslag om, at der ikke skal fyres medarbejdere de næste fire år, sætter vi en tyk streg under, at det her ikke handler om at spare penge, men om at løse opgaverne endnu bedre end i dag”, fortæller han.

Forslaget bygger altså på den grundlæggende filosofi om, at trygge mennesker er mere positivt indstillede over for forandringer. Frem for at se tryghed som værende stilstand og dermed en barriere for forandringer, bliver tryghed altså en forudsætning for forandringer.

Men låser politikerne ikke sig selv, hvis de på forhånd fraskriver sig muligheden for at fyre offentligt ansatte – hvad nu hvis der om to-tre år viser sig et behov for at prioritere kræfterne anderledes?

”Jeg vil faktisk sige, at vi har pålagt os selv en større ledelsesopgave, fordi vi ikke længere kan gå ud og fyre offentligt ansatte. For mig er det ikke god ledelse at skulle igennem den ene fyringsrunde efter den anden. Det er derimod god ledelse at udvise rettidig omhu og være opmærksom på, hvor der er behov, og stille og roligt tilpasse medarbejderne efter det. Og hvis det viser sig, at der er områder, hvor der ikke længere er behov for lige så mange medarbejdere som tidligere, så skal vi tilbyde medarbejdere at lave noget andet at lave, også hvis der skal opkvalificering eller efteruddannelse til”.

Ingen gidseltagning i Slagelse
Den nuværende Venstre-borgmester i kommunen, Stén Knuth, har udtalt, at forslaget er udtryk for at ”tage de ansatte som gidsler i en kommunal valgkamp”. Det giver John Dyrby dog ikke meget for:

”Det giver ikke nogen mening. Venstre har selv været ude at garantere, at der ikke lukkes skoler i den næste valgperiode. Skulle det så være udtryk for, at Venstre tager skolerne som gidsler i valgkampen? Selvfølgelig er det ikke det. Vi lægger de ting frem, vi gerne vil gå til valg på, og vi støtter i Socialdemokratiet op om, at der ikke skal lukkes skoler i den kommende valgperiode, og jeg håber selvfølgelig også, at de andre partier vil støtte op bag vores forslag om en beskæftigelsesgaranti.

Socialrådgiverne skal ud på skolerne
Forslaget om en beskæftigelsesgaranti skal som nævnt ses i sammenhæng med, at Socialdemokratiet i de kommende år ønsker at decentralisere flere kommunale opgaver. John Dyrby forklarer, at der eksempelvis inden for det sociale område er masser af potentiale i at få rykket medarbejderne der hen, hvor borgerne er:

”Socialrådgiveren skal ikke nødvendigvis sidde på Rådhuset, men skal ud på skolen, hvor børnene er. Jeg tror vi kan styrke den forebyggende indsats utrolig meget, fordi vi kan forhindre, at vi sagerne udvikler sig. Så i stedet for at der bliver en tyk sagsmappe på Rådhuset, men en sag der håndteres tidligt i forløbet – ja nogle sager bliver måske slet ikke en ’sag’”.

John Dyrby Paulsen er optimistisk, når talen falder på efterårets kommunalvalg. Socialdemokratiet sidder i dag på 11 af de 31 pladser i byrådet, men Dyrby mener der er gode muligheder for at fravriste Venstre og Stén Knuth borgmesterposten ved efterårets valg:

”Vi håber selvfølgelig på et godt valg, og på at de andre partier vil synes, at det er mere spændende at arbejde sammen med os, end med Venstre. Vi har meldt klart ud, at vi ønsker et bredt samarbejde, og vi mener, at vi har de rigtige løsninger”, slutter John Dyrby.

 

John Dyrby Paulsen er 53 år og var fra 2006 til 2015 medlem af Folketinget for Slagelsekredsen. Her beklædte Dyrby blandt andet poster som finansordfører, forsvarsordfører og udenrigsordfører. Han genopstillede ikke ved folketingsvalget i 2015, for i stedet at fokusere på kommunalpolitik, og er Socialdemokratiets borgmesterkandidat ved efterårets kommunalvalg i Slagelse Kommune.

’Den kommunal virkelighed’ er artikelserie som engang om ugen tager pulsen på et lokalt, værdibaseret og innovativt politisk initiativ. Netavisen Pio vil frem mod kommunalvalget 21. november 2017 bringe i alt 30 historier fra landets kommuner, hvor lokale kræfter har iværksat en inspirerende og iøjnefaldende indsats.


Flere artikler om emnet