Annonce

Her er de største konkurser i dansk hjemmepleje

38 private leverandører af ældrepleje er gået konkurs siden 2013. Netavisen Pio ser nærmere på de største konkurser.
Socialdemokratiets ældreordfører Astrid Krag meldte i dag ud, at partiet ønsker en ekstern undersøgelse af de mange konkurser inden for privat hjemmepleje, der har fundet sted de seneste år.

”Det er et kæmpe problem, hver gang et privat plejefirma går konkurs, for det rammer ældre med behov for pleje og hjælp. Det skaber en kæmpe utryghed og er et svigt over for de ældre”, udtaler Krag til BT.

Ifølge en optælling fra fagforbundet FOA er 38 private hjemmehjælpsfirmaer gået konkurs, siden det i 2013 blev tilladt for kommunerne at gøre prisen på hjemmehjælp til et konkurrenceparameter.

Konkurserne har berørt i alt 11.000 ældre borgere, som har måttet vinke farvel til deres daglige hjemmehjælper, nogle med få timers varsel. Samtidig har det i mange tilfælde efterladt en ekstraregning til kommunerne, som har måttet træde til med kort varsel og sikre ordentlige forhold for de ældre.

plejehjemskonkurser
Kilde: Konkursindeks.dk

Netavisen Pio har på baggrund af FOA’s database, konkursindeks.dk, samlet en oversigt over de mest opsigtsvækkende konkurser i dansk ældrepleje. De er her oplistet efter hvor mange borgere de betjente på det tidspunkt de gik konkurs:

1. Kærkommen: 400 ansatte, leverandør til 4.000 ældre
I foråret 2015 gik Danmarks største private plejefirma, Kærkommen, konkurs. Plejefirmaet blev ejet af kapitalfonden Maj Invest Equity, og var på tidspunktet for konkursen til stede i ti forskellige danske kommuner i hovedstadsområdet og i Nordjylland. Firmaet havde 400 ansatte og leverede pleje til mere end 4.000 borgere rundt om i Danmark.

”Jeg kan bekræfte, at Kærkommen er gået konkurs. Efterspørgslen efter privat hjemmepleje er generelt faldet, og de priser vi har vundet udbud til har været relativ hårdt presset”, fortalte Jan Hove Sørensen, partner i Maj Invest Equity, i marts 2015 til Berlingske Business.

2. Caregruppen: 100 ansatte, leverandør til godt 800 ældre
Et af de første opsigtsvækkende krak inden for ældreplejen fandt sted i februar 2014, hvor Caregruppen krakkede. Firmaet leverede pleje til godt 800 ældre i Syddanmark, heraf cirka 220 borgere i Odense og 470 borgere i Kolding, Vejle og Fredericia kommuner. Firmaet havde cirka 100 ansatte på tidspunktet for konkurs.

Konkursen kom efter en konfliktvarsling fra fagforbundet FOA, efter at Caregruppen havde nægtet at indgå overenskomst for sine ansatte.

3. BR Service: 100 ansatte, leverandør til godt 800 ældre
I maj 2016 gik plejefirmaet BR Service konkurs. Det mærkede man tydeligt i landets næststørste by, Aarhus, hvor BR Service leverede hjælp og pleje til godt 800 ældre. Firmaet havde knap 100 ansatte.

”Det er en ærgerlig situation for de ældre mennesker, som har valgt leverandøren og er vant til at se kendte ansigter i hjemmet. Det er jo ikke som et besøg i Brugsen men mennesker, som kommer i ens hjem”, lød det fra den aarhusianske ældrerådmand Jette Skive (DF) i kølvandet på konkursen til Aarhus Stiftstidende.

4. IdeRént: 140 ansatte, leverandør til 630 ældre
Omkring 630 borgere i Odense blev ramt, da plejefirmaet IdeRént i april 2015 måtte dreje nøglen om. Firmaet havde 140 ansatte, hvilket betyder, at firmaet er det firma med næstflest ansatte, om har oplevet at gå konkurs.

”Konkursen vil betyde, at en gruppe borgere dermed ikke får leveret praktisk hjælp henover påsken, men ingen borgere, der modtager personlig pleje, vil stå uden hjælp på noget tidspunkt.”, skrev Odense Kommune i en pressemeddelelse umiddelbart efter konkursen.

5. Kære Pleje: 100 ansatte, leverandør til 505 ældre
Det var især borgerne i Kolding Kommune, som blev ramt, da det store private plejefirma Kære Pleje i april 2014 gik konkurs. Omkring 500 ældre måtte se deres ældrepleje forsvinde fra den ene dag til den anden. Konkursen blev blandt andet skildret i det meget omtalte TV2-program ”Velfærd til salg”.

”Konkursbegæringen er en direkte følge af det udbud, Kolding Kommune gennemførte i efteråret 2013, hvor resultatet blev, at kommunens betaling for Kære Plejes ydelser blev nedsat med 25 procent. Vi kan se nu, at kommunens betaling end ikke dækker vores lønomkostninger, heller ikke selv om vi har effektiviseret og fået vores medarbejdere til at løbe endnu stærkere end før”, udtalte direktør Mirela Tanovic fra Kære Pleje ved den lejlighed.


Flere artikler om emnet