Annonce

Radikale til S: Det er DF eller os

Det Radikale Venstre kræver blokpolitikken genindført og afviser at samarbejde med Socialdemokratiet, hvis Socialdemokratiet også i fremtiden vil lave aftaler med Dansk Folkeparti.
Morten Østergaard (R) langer i dagens udgave af Information kraftigt ud efter Socialdemokratiet. Morten Østergaard vil have Socialdemokratiet til at stoppe med at lave politiske aftaler med Dansk Folkeparti uden Det Radikale Venstre. ”Jeg synes desværre, der er en tendens til, at alliancen mellem DF og Socialdemokratiet i meget høj grad handler om at skærme Danmark af”, siger den radikale leder. I stedet mener Morten Østergaard, at Danmark bør ”gribe ud efter fremtiden”.

I stedet for at ”skærme Danmark af”, mener den radikale førstemand, at Folketingets partier bør tage sig af de ”reelle problemer”. Det er ifølge Morten Østergaard, at der er brug for investeringer i uddannelse og grøn omstilling, og at der er brug for, at virksomheder får lettere adgang til udenlandsk arbejdskraft.

”Det er os eller dem!”
Selvom Morten Østergaard og Det Radikale Venstre i årevis har agiteret for blokpolitikkens afskaffelse, kræver Morten Østergaard den nu gennemført, og han ser ikke med milde øjne på, at Socialdemokratiet laver aftaler hen over midten med Dansk Folkeparti.

Hvis det er det, socialdemokraterne vil, så kan der jo komme et tidspunkt, hvor vi må gøre vores stilling op

”Jeg synes, der er brug for et progressivt socialdemokrati og ikke et, der ligner Dansk Folkeparti mest muligt”, siger Morten Østergaard, der ikke er bleg for at true med at pege på en borgerlig regering, hvis Socialdemokratiet fortsat vil lave forlig hen over midten.

”Hvis jeg kigger på Kristian Jensen (finansminister, V, red.) og Kristian Thulesen Dahl (DF), så må jeg sige, at jeg føler mig noget tættere på Kristian Jensen end på Kristian Thulesen Dahl. Så hvis det, socialdemokraterne vil, er at udviske forskellen totalt mellem dem og Dansk Folkeparti og lede Danmark i den retning, så kan der jo komme et tidspunkt, hvor vi må gøre vores stilling op”, lyder den slet skjulte trussel fra den tidligere økonomi- og indenrigsminister, der i sidste valgperiode lavede forlig med Dansk Folkeparti om blandt andet at forringe dagpengene og hæve tilbagetrækningsalderen.

Udenlandske lønmodtagere og EU-afstemning
Den radikale utilfredshed bunder blandt andet i, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti i sidste uge besluttede at hæve beløbsgrænsen for, hvornår udenlandske lønmodtagere kan få ophold i Danmark med 25.000 kroner. Det betyder, at udenlandske lønmodtagere for fremtiden skal tjene mindst 400.000 kroner om året for at få ophold i Danmark. Det sker ifølge Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti for at skærme danske lønmodtagere i mellemindkomstgrupper for konkurrence for udenlandske lønmodtagere.

Den radikale leder er også stærkt utilfreds med, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti arbejder sammen om at undgå en højere pensionsalder. Morten Østergaard foreslår i stedet at hæve pensionsalderen yderligere for at få flere penge til forskning og uddannelse. Samtidig vil han have Folketingets partier til at love, at de aldrig på noget tidspunkt i fremtiden vil gå ind for en folkeafstemning om Danmarks EU-medlemskab.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet