Annonce

Loyal Obama-støtte skal genrejse Demokraterne

Det demokratiske parti valgte i weekenden ny formand. Veteranen fra Obama-administrationen står nu foran opgaven med at genrejse det kriseramte parti.
Billede: Præsident Obama nominerer Tom Perez til arbejdsminister i 2013.

Siden Barack Obama blev valgt i 2008 og i sit kølvand trak et spor af politikere med sig, har Demokraterne i USA tabt over 11 senatorer, 50 pladser i Repræsentanternes Hus, mere end et dusin guvernørposter og mere end 1.000 pladser i de lokale parlamenter. Og ja, så formåede partiet jo også at tabe et præsidentvalg til Donald Trump.

Det er kort sagt et parti i en historisk krise, som i weekenden skulle vælge formand for partiorganisationen Democratic National Committee, DNC.

Valget faldt på Tom Perez, den 55-årige tidligere arbejdsminister, der blev valgt med 235 stemmer foran kongresmedlem Keith Ellison fra Minnesota, der fik 200. Begge kandidater havde i deres valgkamp fremhævet deres forskellige minoritetsbaggrund. Tom Perez er søn af immigranter fra Den Dominikanske Republik og Ellison er sort muslim.

Som formand for den demokratiske partiorganisation står Tom Perez overfor en nærmest umulig opgave med at genrejse partiet, som ikke helt er kommet sig over hverken primærvalgskampen mellem Hillary og Bernie eller nederlaget til Trump.

Fløjkampen fortsatte
Valget af Perez blev i høj grad en fortsættelse af den splittelse der er i partiet, mellem de liberale og de progressive. Perez, der tilhører den mere moderate liberale fløj i partiet, der støttede Clinton i primærvalgkampen, havde således solid opbakning fra Obama, Joe Biden og en lang række folk med tilknytning til Clinton-kampagnen. Hillary havde ikke selv offentligt støttet Perez inden valget, men det var vist mest for ikke at underminere hans muligheder. Efter valget lykønskede hun ham også.

Perez tilknytning til Clinton fik også verdens mest berømte internet-troll til at skrive følgende på Twitter.

Ellison havde på den anden side opbakning fra partiets venstreorienterede eller progressive fløj. Han havde opbakning fra blandt andet Bernie Sanders og senator Elizabeth Warren fra Massachusetts, men også fra en lang række mere moderate politikere som den demokratiske leder i Senatet Chuck Schumer og borgerrettighedsveteranen John Lewis. Mange som gerne ser partiet rykke ud af Clintons skygge.

Efter valget af Perez skyndte han sig at udnævne Keith Ellison som partiets næstformand.

Også internt i selve DNC er der en udfordring med at genopbygge organisationens troværdighed. I primærvalgkampen blev der sået alvorlig tvivl om DNC's neutralitet, efter at det blev lækket til medierne, at mange af organisationens medarbejdere har meget travlt med at underminere Bernie Sanders' valgkamp. Et forhold der gjorde at daværende DNC-formand, kongresmedlem Debbie Wasserman-Schultz, blev gået og flyttet over i perifer rolle i Clinton-kampagnen.

Skal samle partiet og samle penge sammen
Posten som formand for DNC har to primære opgaver, som ikke er specielt politiske, det handler først og fremmest om at samle penge sammen og så om at lave kampagnestrategi. Men når partiet ikke har en præsident, så bliver DNC-formanden også en slags samlende figur, der skal forsøge at få partiets mange fløje og grupperinger til at arbejde sammen.

Den første opgave bliver at facilitere en eller anden form for foryngelseskur af partiet, hvis ledere består af lutter aldrende folk som Nancy Pelosi på 76, Steny Hoyer på 77, førnævnte Chuck Schumer på 66 og Dick Durbin 72.

Den første styrkeprøve bliver midtvejsvalget i 2018, hvor demokraterne første gang skal se om det kan lykkedes dem, at kapitalisere politisk på præsidentens upopularitet.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet