Annonce

Fransk præsidentkandidat serverer blandede bolsjer i valgprogram

Den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron har fremlagt sit valgprogram, der er en slags politisk ”alt godt fra havet”
Den franske præsidentkandidat Emmanuel Macron har fremlagt det program, han vil gå til valg på, når franskmændene skal til stemmeurnerne for at vælge deres næste præsident.

På baggrund af dataindsamling af 30.000 vælgeres holdninger, har den midtersøgende præsidentkandidat, der er uden for de etablerede partier, fremlagt sit valgprogram. Valgprogrammet hedder ”På vej” og indeholder det noget pompøse slogan ”Vi skal genfinde vores erobrende ånd for at bygge et nyt Frankrig”.

Emmanuel Macrons valgprogram er en pæn blanding af offentlige besparelser og offentlige investeringer, og ifølge Macron er det lige præcis dén kur, der skal til, hvis fransk økonomi skal i gang igen. Emmanuel Macrons mål er, at hans økonomiske plan kan få arbejdsløsheden ned på 7 procent inden 2022. Arbejdsløsheden i Frankrig er i øjeblikket på 10 procent.

Emmanuel Macron foreslår dels en nedsættelse af den franske selskabsskat til 25 procent. I dag er selskabsskatten i Frankrig 33,3 procent. Samtidig vil Macron nedsætte skatter generelt med 20 milliarder euro, og han vil fjerne en særlig ejendomsskat for 80 procent af befolkningen. Macron lægger også op til, at der skal afskediges 120.000 offentligt ansatte, og at de offentlige udgifter skal beskæres med 60 milliarder euro om året.

Offentlige investeringer og opkvalificering
Samtidig med, at Macron altså foreslår en forholdsvis borgerlig universaltryllekur bestående af skattelettelser og offentlige besparelser, fisker han også i mere venstreorienterede vande og foreslår en offentlig investeringsplan.

Den offentlige investeringsplan, der indebærer investeringer for 50 milliarder euro, skal blandt andet uddanne 1 million unge og 1 million arbejdsløse, som i dag er ”uden perspektiv”, skriver Macron i sit valgprogram. Samtidig vil Macron bruge 15 milliarder euro på at investere i grøn omstilling og modernisere den offentlige administration. Han vil også investere i fransk landbrug og i trafikal infrastruktur i yderområderne.

Macron slår også fast, at han ikke vil hæve pensionsalderen, og at han ikke vil fjerne topskatten.

Arbejdsmarked efter nordisk forbillede
Samtidig foreslår Emmanuel Macron en opblødning af det franske arbejdsmarked efter nordisk forbillede. Macron går endda så langt som til at sige, at han ønsker et arbejdsmarked præget af ret og pligt. Macron foreslår, at man som arbejdsløs skal blive trukket i ydelser, hvis man to gange siger nej til et job, man er kvalificeret til. Til gengæld vil han decentralisere lønforhandlingerne og give fagforeninger bedre mulighed for at forhandle lønnen lokalt.

Første runde af det franske præsidentvalg finder sted 23. april. De to kandidater, der får flest stemmer, mødes i anden valgrunde, der afholdes 7. maj.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet