Annonce

Franske borgerlige i dyb krise kort før præsidentvalget

Der er krise i det borgerlige parti i Frankrig, der efter et krisemøde mandag valgte at holde fast i den skandaleombruste præsidentkandidat Francois Fillon.
Der er blot lidt over to uger til, at valgklokkerne ringer i Frankrig. Men hos de franske borgerlige er der stor uenighed om, hvem klokkerne skal ringe for. Hos det store borgerlige parti, Les Republicains, er præsidentkandidaten Francois Fillon i store problemer, efter det er blevet afsløret, at han havde ansat familiemedlemmer som assistenter i parlamentet, angiveligt uden at de havde egentlige arbejdsopgaver. En sag, der medførte, at de franske myndigheder i onsdags valgte at indlede en officiel undersøgelse af Francois Fillon.

Efter der blev åbnet en efterforskning af Fillon har flere af præsidentkandidatens nærmeste medarbejdere sagt deres job op, og i weekenden var det kampagnechefen, der sagde ”adieu” til den borgerlige kampagne og opfordrede Francois Fillon til at trække sit kandidatur.

Problemerne for Fillon er så store, at den tidligere franske præsident Nicolas Sarkozy i weekenden meldte sig på banen for at mediere i en ”ærefuld løsning” på den konservative krise. Sarkozy blev selv nummer tre i primærvalget efter sin tidligere premierminister Francois Fillon og borgmesteren i Bordeaux Alain Juppé. Juppé sagde, at den borgerlige valgkamp var ved en "død afslutning".

Krisemøde ender med opbakning
Den dramatiske udvikling i valgkampen fik ledelsen i det konservative parti til at mødes for at diskutere situationen sent mandag aften. Krisemødet endte trods den nuværende krise med fuld opbakning til Francois Fillon. ”Den politiske komité har efter en lang samtale fornyet sin enstemmige støtte til Francois Fillon”, siger senatspræsident Gérard Lacher til avisen Le Monde.

Vores vælgere vil ikke tilgive dem, der spreder splittelsens gift

Ifølge Le Mondes oplysninger skulle Francois Fillon have advaret komitéen mod de kræfter i partiet, der ønsker Fillon fjernet fra stemmesedlen. ”Vores vælgere vil ikke tilgive dem, der spreder splittelsens gift. Det er på tide at vende tilbage til fornuften”, sagde Francois Fillon til komitéen ifølge Le Monde.

Komitéens opbakning til Fillon skal dog også ses i lyset af, at Alain Juppé, der selv tidligere er idømt en betinget fængselsstraf for svindel med offentlige midler, mandag afviste at stille op. Juppé nævner, at vælgerne ønsker ”grundlæggende forandringer”, som Juppé ikke ser sig i stand til at levere. Samtidig mener Juppé, at det efter den seneste tids udvikling bliver ”endnu sværere” at samle og forene det store borgerlige parti i Frankrig.

Første runde af det franske valg afholdes 23. april. Meningsmålingerne peger i øjeblikket på, at hverken Socialistpartiets Benoit Hamon eller de konservatives Francois Fillon klarer sig igennem til anden runde. I stedet peger målingerne på, at anden runde af præsidentvalget bliver et valg mellem den højrenationale Marine Le Pen og den uafhængige midterkandidat Emmanuel Macron.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet