Annonce

Kortere arbejdstid er symptombehandling

Mange sygeplejersker vælger deltid, fordi arbejdsmiljøet gør, at de hverken psykisk eller fysisk kan holde til 37 timer på et plejecenter eller sengeafsnit med alvorligt syge mennesker.
Som nybagt mor på en travl hospitalsafdeling var mit største ønske efter barslen at komme ned i tid. Jeg følte mig i en evig klemme mellem nattevagter, indkøb, 12 timers vagter og hentetider i vuggestuen. Jeg var træt, når jeg stod op og træt, når jeg kom hjem og træt på arbejdet. Derudover blev jeg nervøs, når telefonen ringede på en fridag. Var en kollega blevet syg? Blev jeg nu kaldt på arbejde?

Jeg var træt, når jeg stod op og træt, når jeg kom hjem og træt på arbejdet

Symptombehandlinger uden sans for de egentlige problemer
Jeg forstår derfor udmærket de kvinder, der vælger at gå ned i tid for at få arbejde og privatliv til at hænge sammen. Jeg ved også, at mange offentligt ansatte lytter forventningsfuldt, når et stigende antal kommunal- og regionsrådspolitikere lover dem, at de selv kan bestemme deres arbejdstid. Men jeg er alligevel skeptisk. De politiske forslag er nemlig symptombehandling, der ikke forholder sig til de egentlige problemer.

Omkring 50 procent af sygeplejerskerne i regionerne og kommunerne er deltidsansatte. Vi har en gennemsnitlig arbejdstid på 34 timer og 33 minutter.

Kvindernes ansvar for børnepasning og husarbejde er stadig en årsag til at gå ned i tid

Skifteholdsarbejde er en af årsagerne. Kvindernes ansvar for børnepasning og husarbejde er stadig, i år 2017, også en årsag til at gå ned i tid. Ligesom vi ved, at arbejdsgivere tilbyder sygeplejerskerne deltid, fordi det bliver nemmere at få vagtplanerne til at hænge sammen, hvis der er flere ansatte at planlægge med. Sidst, men ikke mindst, vælger mange sygeplejersker deltid, fordi arbejdsmiljøet gør, at de hverken psykisk eller fysisk kan holde til 37 timer på et plejecenter eller sengeafsnit med svækkede eller alvorligt syge mennesker.

Stigende arbejdspres
Denne udvikling er ikke holdbar. Patienterne mangler faktisk sygeplejersker. Vi har stort set ingen arbejdsløshed. Men vi oplever et stigende arbejdspres på den enkelte afdeling, der gør, at mange må tage ekstra vagter eller overarbejde. I teorien ville der være omkring 3500 ansatte mere, hvis alle sygeplejersker arbejdede på fuld tid. Den arbejdskraftreserve burde politikerne interesserer sig lidt mere for at investere i.

Jeg savner større politisk opmærksomhed på at sikre sygeplejerskerne arbejdsvilkår der er så gode, at færre ønsker sig deltid. I stedet for med disse forslag at åbne døren for endnu mere deltid som rammer de ansatte i nogle typiske kvindedominerede fag hårdt, når de engang skal på pension.
Signe Hagel Andersen er næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København.

Dagens Pioklumme er et fast indlæg på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

‘Dagens Pio klumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer dagligt med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Næstformand for Dansk Sygeplejeråd Kreds København


Flere artikler om emnet