Annonce

God Save The Crown

Anmeldelse: Netflix’ portræt af Dronning Elizabeth er ”must-see tv” for politiske og historiske interesserede.
I 1952 bliver den kun 25-årige Elizabeth kronet som dronning af Det Forende Kongerige og Nordirland, da hendes far, kong Georg 6. (ham fra Kongens Store Tale) dør i en alder af bare 56 år.

Historien om mennesker der bliver kastet ud i noget, som de ikke rigtig selv har valgt og som skal prøve at navigere i og endelig lykkedes, er fortalt mange gange før, men det gør egentlig ikke så meget, at hverken historien er ny eller overraskende. For det er så hamrende godt fortalt og de medvirkende spiller virkelig godt over hele linjen. Der er intet teatralsk eller magisk overdrevent pjat som i 1864.

Det handler for Elizabeth, spillet med ynde og stil af engelske Claire Fyr, om at gøre sin pligt, men også om hvordan man som menneske finder sig selv til rette indenfor de rammer som pligten nu kræver. Både som familieoverhoved, som politisk leder og som overhoved for den engelske kirke.

Om hendes håndtering af de interne forhold i den britiske kongefamilie, med en onkel, den abdicerede kong Edvard 8., der laver ballade fra sit eksil i Frankrig og en søster, prinsesse Margaret som gerne vil giftes med en fraskilt, ældre mand.

Og ikke mindst Elizabeths forholdet til ægtemanden Philip, den tidligere græske prins og flådeofficer, der både kæmper sin egen kamp for at finde sin rette plads i hierarkiet, og affinde sig i rollen som nummer to ved siden af sin hustru, men også hans vigtige støtte til Elizabeths kamp for at åbne op for og modernisere kongehuset.

Winston is back
Men The Crown er også en vigtig skildring af det engelske samfund i efterkrigstiden. Amerikanske John Lithgow, der er mest kendt fra komedieserien ”Mælkevejen 1. th” er her aldeles fremragende som den aldrende Winston Churchill, der stædigt forsøger at holde fast i magten, både sin egen og det britiske imperiums, selvom kroppen og hovedet ikke længere kan følge helt med.

The Crown, der er Netflix’ mest ambitiøse satsning til dato har kostet omkring en milliard kroner og. Den er skrevet af engelske Peter Morgan, der også skrev manuskriptet til den Oscar-vindende The Queen om selv samme Elizabeth og det er svært ikke at se tv-serien som en forløber for den. Og det gør absolut ikke noget, for det er en fremragende film.

 

The Crown. Tv-serie. Med Claire Foy, Matt Smith og John Lithgow. Første sæson som består af 10 afsnit kan ses nu på Netflix. Anden sæson kommer til efteråret.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet