Sass om vækstudspil: Vi får fuld valuta for pengene

Mens regeringens mystiske reformer sigter på at give skattelettelser og holde LA i regeringen, så vil Socialdemokratiet satse målrettet på forskning og udvikling. Sådan lyder meldingen fra den gruppeformand Henrik Sass Larsen.
Skal der være råd til mere velfærd, skal der gang i væksten i Danmark. Derfor skal der sikres gode rammer for erhvervslivet, der skal investeres mere i forskning og udvikling, og både produktiviteten og eksporten skal øges. Sådan lyder meldingen fra den socialdemokratiske gruppeformand Henrik Sass Larsen:

”Forudsætningen for, at vi har en stærk velfærd, det er, at vi har en høj beskæftigelse et stærkt dansk erhvervsliv. For ellers er der ingen penge at dele ud af, og derfor går tingene hånd i hånd.”

Socialdemokratiet præsenterede i weekenden vækstudspillet ’Vækst der virker’, som indeholder 11 tiltag, der skal forbedre rammerne for erhvervslivet, særligt de små og mellemstore virksomheder. Samtidig skal arbejdsstyrken opkvalificeres, så risikoen for flaskehalse og overophedning på arbejdsmarkedet minimeres.

Forskning styrker konkurrenceevnen
Det mest vidtgående forslag i det socialdemokratiske udspil handler om at styrke virksomhedernes motivation til at investere i forskning og udvikling. Står det til Socialdemokratiet, skal virksomheder fremover kunne trække 130 procent af deres investeringer i forskning og udvikling fra i skat. Det vil ifølge den socialdemokratiske gruppeformand betyde, at virksomhederne er med helt fremme inden for forskning, hvilket øger produktiviteten og konkurrenceevnen:

Det er en meget, meget direkte og lige vej at øge konkurrenceevnen

”Ideen med, at man går så målrettet ind og fokuserer på forskning og udvikling, det er fordi, at der ved vi, at virksomhederne bruger penge på direkte at sige 'hvordan kan vi finde nye ideer, hvordan kan vi produktudvikle, så vi kan blive konkurrencedygtige og endnu bedre'. Det er en meget, meget direkte og lige vej at øge konkurrenceevnen”, forklarer Henrik Sass Larsen.

Forslaget koster halvanden milliarder kroner, men vil ifølge beregninger øge BNP-velstanden med over 12 milliarder kroner, blandt andet ved øget eksport. Dermed er forslaget ifølge Henrik Sass Larsen langt mere effektivt end de andre forslag, der har været fremme i vækstdebatten:

”Vi går ind med kirurgisk præcision og siger, at hvis vi skal bruge nogle penge – og vi har jo knap med penge – så er det et af de bedste steder vi kan gøre det. For det ved vi, at vi får fuld valuta for pengene.”

Regeringens reformer gavner kun Liberal Alliance
Socialdemokratiets udspil kommer samtidig med, at VLAK-regeringen fastholder sit ønske om at gennemføre reformer, der skal øge arbejdsudbuddet. Blandt andet skal danskerne senere på pension, SU’en skal sættes ned og skatten skal sænkes, hvis det står til den siddende regeringen.

Vi går ind med kirurgisk præcision

Men ifølge den socialdemokratiske gruppeformand, vil de reformer ikke løse de udfordringer, som dansk økonomi står over for, med blandt andet mangel på kvalificeret arbejdskraft. Det socialdemokratiske udspil tegner derfor et klart billede af to forskellige veje i den økonomiske politik, mener han:

”Regeringen har fremlagt en række mystiske reformer, som ingen rigtig synes godt om, med det formål, at man skal give nogle skattelettelser. Det har så været betingelsen for, at Liberal Alliance skulle med i regering. Men det er også den eneste grund", slutter Henrik Sass Larsen.


Flere artikler om emnet

Annonce