Annonce

Smid et kædeansvar efter Danske Bank og Co.

Debat: Alt for længe har bankerne kunnet fralægge sig ansvaret for uansvarlig skatterådgivning. Det er på tide af at pålægge dem et kædeansvar.
Panama-papirer, hvidvaskning af penge og banker der i grådighedens navn insisterer på at fralægge sig alt ansvar for deres kunders lyssky adfærd.

Skeletterne vælter ud af skabet i disse år, og gang på gang oplever vi, at landets største banker har et strukturelt problem med halv-kriminel adfærd og moralsk angribelige dispositioner. Alligevel ender den politiske diskussion om mere regulering af finanssektoren ofte med alt for meget retorisk bulder og brag, og alt for lidt konkret handling.

Efter den seneste sag om Danske Bank og Nordeas deltagelse i hvidvaskning af enorme kriminelle milliardbeløb, som er havnet i skattely, bør politikerne nu komme i arbejdstøjet. Alt andet er uansvarligt.

Et nyt kædeansvar
Et sted at starte kunne være at pålægge bankerne et kædeansvar, som man blandt andet kender det fra byggeriet. Kædeansvar betyder her, at en hovedentreprenør har ansvaret for at love og regler overholdes af eventuelle underentreprenører længere nede i kæden.

I kølvandet på sagen om Panama-papirerne sidste år, slog Jyske Bank blandt andet fast ved en høring på Christiansborg, at de ikke yder skatterådgivning til deres kunder. I stedet henviser de til selvstændige skatterådgivere.

For det første kan man stille spørgsmålstegn ved hvorvidt det overhovedet er rigtigt, at fremtrædende banker her til lands holder en direkte armslængde til spekulativ skatterådgivning.

For det andet bør bankerne ikke pr. automatik kunne fralægge sig alt ansvar, hvis de bare henviser til en ekstern skatterådgiver. Hvis det kan bevises at en bank, enten direkte eller indirekte, har henvist en kunde til en skatterådgiver, som eksempelvis viser sig at have skattely-rådgivning på repertoiret, så bør banken også stilles til ansvar for denne rådgivning.

Den form for kædeansvar vil tvinge bankerne til at foretage en slags screening, hvis de henviser til specifikke uafhængige skatterådgivere. På den måde sikrer vi at bankerne ikke bare kan gemme sig bag deres flotte domiciler og blanke glasfacader, når ansvaret for uacceptabel skatterådgivning skal placeres.

Vi har brug for mere regulering
Bankernes kædeansvar bør kun være et første lille skridt på vejen. Vi har brug for mere grundlæggende regulering, som kan få sat en effektiv stopper for bankernes evne til at trække hele fællesskabet rundt i manegen. Der skal ske en opsplitning af bankerne i finansiel og kommerciel bankdrift, der skal være en grænse for hvor store banker må være, straffene for uacceptabel skatterådgivning bør hæves markant og bankerne skal tvinges til at skabe mere gennemsigtighed om deres forretning.

Samtidig bør politikerne i kommuner og regionerne tage aktivt tage stilling til, hvilke banker man ønsker at benytte sig af, og dermed belønne med renter fra skatteborgernes penge.

Regulering er vejen frem, hvis samfundssind og ansvarlige handlinger skal dominere hos bankerne – ikke flotte ord, flere høringer og frivillige aftaler. Det har vi prøvet så mange gange før.

Frederik Vad Nielsen
er studerende på Roskilde Universitet og forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Indlægget er alene udtryk for forfatterens egen holdning.

Frederik Vad er folketingsmedlem for Socialdemokratiet og tidl. forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)


Flere artikler om emnet