Annonce

Politikernes undskyldninger bliver tyndere og tyndere

Selvom de drenge, der blev mishandlet på Godhavn efterhånden dør, så dør kravet om at staten påtager sig sit ansvar aldrig. Det vil jeg være garant for resten af mit liv.
Social- og børneminister Mai Mercado (K) afviser i et folketingssvar, at regeringen skal give en officiel undskyldning til Godhavnsdrengene:"Regeringen kan ikke påtage sig ansvaret for, hvordan samfundet dengang var indrettet eller for menneskesynet for så mange år siden".

Fysisk afstraffelse og seksuelt misbrug har aldrig været enerkendt 
Jeg er født i 1952, og har bare et enkelt spørgsmål, hvornår og hvor var det i Danmark anerkendt, at børn anbragt på børnehjem kunne blive udsat for medicinsk forsøg, brutal fysisk og psykisk afstraffelse og seksuelt misbrugt, af de voksne, der havde ansvaret for dem?

Jeg oplevede slet ikke, det var anerkendt i 50’erne, 60’erne eller 1. halvdel af 70’erne. Jeg har ikke set eller hørt det praktiseret i den by, som jeg boede i, og jeg har aldrig læst om, at det var anerkendt, at samfundet var indrettet på den måde for mange år siden. Det har ikke været et officielt menneskesyn, at børn skulle behandles på denne måde.

På intet tidspunkt overhovedet!

Undskyldningen bliver tyndere og tyndere
Hvordan i himmelens navn kan Mai Mercado så, på linje med andre tidligere ministre, påstå, at man ikke kan tage ansvar for, hvordan samfundet var indrettet og hvordan menneskesynet var for år tilbage – når det aldrig har været tilfældet, at det har været sådan.

Det har ingen steder fremgået, at det var officielt anerkendt af samfundsmagten, at man kunne lave medicinske forsøg på intetanende børn, tæske dem og voldtage dem. Selvfølgelig har det ikke det!

Det fatter jeg ikke og jeg kan se at de politiske undskyldninger bliver tyndere og tyndere.

Hvornår dukker den ansvarlige politiker op?
Spørgsmål og manglende svar, vil kører rundt i en heksering i en uendelighed, indtil der dukker en ansvarlig politiker op, der vil sparke embedsmændene ud af kontoret, tage et politisk ansvar, træffe en beslutning og give den undskyldning, der nu har været efterlyst i mange år.

Og selvom de drenge, der blev mishandlet efterhånden dør, så dør kravet om at staten påtager sig sit ansvar, for noget der ikke burde være foregået, aldrig.

Det vil jeg være garant for resten af mit liv, og jeg tror vi er mange, der har det sådan...

Poul Erik Skov Christensen var 1995-2013 formand for Danmarks største fagforbund SID, senere 3F. Han har tidligere arbejdet som blandt andet sømand, skibsværftsarbejder og jord- og betonarbejder.
Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.
FOTO: Fra Godhavnsrapporten

Tidligere forbundsformand for 3F og medlem af kommunalbestyrelsen i Frederikssund Kommune for Socialdemokratiet. 


Flere artikler om emnet