Annonce

God ledelse betaler sig – men det handler også om rammevilkår

Kvaliteten af ledelsen i kommuner og regioner er meget høj langt de fleste steder. Men det kniber til gengæld gevaldigt med rammevilkårene.
Detailstyringen i den offentlige sektor har taget overhånd, og stram økonomi har betydet færre medarbejdere. Og det kan god ledelse desværre ikke rette op på. Tillid, samarbejde og rum for dialog må gælde hele vejen fra Christiansborg og ud til den enkelte arbejdsplads.

Væksthus for Ledelse giver gerne sin guldgrube af viden om ledelse videre – til regeringens nye Ledelseskommission og til andre interesserede.

Det er ikke mange måneder siden, Moderniseringsstyrelsen opfandt et nyt ord i debatten om ledelse i den offentlige sektor. Ordet hed ”low-performere”. Det er den slags medarbejdere, der ifølge Moderniseringsstyrelsen ikke præsterer tilstrækkeligt, og dem skulle der være cirka 10 procent af i den offentlige sektor.

Som fagforeningsformand gennem mange år skal der en hel del til at chokere mig. Men jeg troede faktisk, det var en joke, da jeg hørte det første gang. Senere måtte jeg sande, at det var det så desværre ikke. Og her blev jeg alligevel lidt paf. For hvad er det for et menneskesyn, og hvad er det for en tilgang til ledelse og styring, der ligger bag? Det er i hvert fald et menneskesyn og en ledelse, der ville indkassere dumpekarakter på de fleste anerkendte lederuddannelser i 2017.

Men det trives desværre fortsat visse steder, og derfor ser jeg også frem til, at regeringens nye Ledelseskommission kommer op med gode eksempler og peger på, hvad god ledelse er.

Kan skille skæg fra snot
Jeg håber også, at den nye Ledelseskommission kan skille skæg fra snot. Og med det mener jeg at have øje for forskellen mellem rammevilkår og ledelse. For når jeg kigger ud over landskabet i kommuner og regioner, så ser jeg rigtig mange gode ledere.

Jeg ser en meget høj kvalitet af ledelse langt de fleste steder. Men det kniber til gengæld gevaldigt med rammevilkårene. Der er en detailstyring, som har taget overhånd. Der er snærende bånd, som er fastlagt fra centralt hold. Der er ledelsesvilkår, som slet ikke understøtter den vigtige opgave.

Og så er der de økonomiske rammer, som udstikkes fra Christiansborg. De har betydet færre medarbejdere og ringere velfærd for borgerne de seneste 10 år. Og den udlægning er ikke hentet ud af den blå luft. Det er desværre sådan, danskerne har oplevet det.

Danskerne mener, at velfærden er blevet dårligere
I en helt ny Epinion-måling, som er lavet for Virkelighedens Velfærd – BUPL, Danmarks Lærerforening, FOA, Socialrådgiverne og HK kommunal – siger 65 procent af danskerne, at de har oplevet en dårligere kvalitet i offentlige velfærdsydelser.

Og hele 83 procent af danskerne mener, at den offentlige velfærd bør forbedres. Men det kan god ledelse desværre ikke rette op på – uanset hvor dygtige lederne er. Jeg er med på, at god ledelse har en kæmpemæssig betydning, og at der også kan være kvalitetsforskel i institutioner med ens rammevilkår. Men det er nu engang rammevilkår og økonomi, som har den helt afgørende betydning for kvaliteten.

Og det nytter ikke noget, at man bruger kræfter på udvikling og kvalitet, når der samtidig gennem minusvækst skæres ned på antallet af offentligt ansatte, så de, der er tilbage, ikke længere har tid til at lykkes med kerneopgaven.

Succesfuldt samarbejde i Væksthus for Ledelse
Sammen med KL og Danske Regioner driver fagbevægelsen et meget succesfuldt samarbejde i Væksthus for Ledelse. Her har vi i 12 år kulegravet og analyseret på, hvad god ledelse er og hvorfor.

Og jeg håber og opfordrer til, at politikerne på Christiansborg holder øje med de mange erfaringer, der deles gennem væksthuset. For her er virkelig guldkorn at hente. Og jeg håber også, at den nye Ledelseskommission vil lægge vejen forbi. Måske skal formanden tage et par medarbejdere fra Moderniseringsstyrelsen under armen, for her er tilsyneladende nogle, der har behov for at lære mere om god ledelse.

Erfaringerne viser med al ønskelig tydelighed, at god ledelse primært handler om at skabe engagerede og dygtige medarbejdere, det handler om at have et ægte ledelsesrum, hvor der er tid og plads til ledelsesopgaven, det handler om at inddrage medarbejderne, for så får man de bedste løsninger – til gavn for borgere og virksomheder. Og sidst men ikke mindst skal vi have fat i en ny styringstænkning, som sætter fokus på tillid, dialog og samarbejde. Hvor vi understøtter sund dømmekraft og mere meningsfuld måling og dokumentation – alt sammen i tæt dialog med de fagprofessionelle på gulvet.

Bodil Otto er formand for HK Kommunal

 
‘Dagens Pioklumme’ er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med både provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, om de emner der sætter dagsordenen i arbejderbevægelsen. Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

Bodil Otto er formand for HK-Kommunal.


Flere artikler om emnet

Annonce