Annonce

S kritiserer forslag der vil forgylde arvinger

Regeringen vil lette arvebeskatningen for familieejede virksomheder. Et forslag der vil gøre uligheden større, mener Socialdemokratiet, der vil rulle beslutningen tilbage.
Tirsdag skal regeringens forslag om at nedsætte arvebeskatningen for familieejede virksomheder fra 15 til 5 procent til debat i folketingssalen.

”Det handler jo om, at de skal have gode rammebetingelser, så de kan vækste, udvikle sig og ansætte flere medarbejdere og blive på danske hænder i stedet for at blive opkøbt af nogle udlændinge, kapitalfonde og andet og flytte til udlandet,” siger skatteminister Karsten Lauritzen (V) til DR om forslaget.

Forslaget, der vil koste de danske skatteydere omkring en milliard om året, kritiseres af Socialdemokratiet, der kalder det socialt skævt, at regeringen vil bruge så mange penge på at forgylde arvinger af store virksomheder med et forslag, som ifølge Skatteministeriets egne beregninger hverken vil bidrage til at skabe vækst eller flere arbejdspladser.

En skatterabat til dem der har mest
Socialdemokratiet ønsker ikke at give en stor skatterabat til kommende virksomhedsejere og partiet vil i stedet bruge pengene på den fælles velfærd.

”Med en nedsættelse af arveafgiften for familieejede virksomheder vil regeringen give en stor skatterabat til dem, der har allermest i Danmark. Det er for det første ikke fair, og det er også i en tid, hvor vi har meget, vi gerne vil bruge pengene på. Vores daginstitutioner, skoler og sygehuse,” siger formanden for folketingets skatteudvalg, Lea Wermelin, til Netavisen Pio og understreger, at hun mener at regeringen med dette forslag øger uligheden.

”Det koster en milliard kroner om året at lade virksomhedsarvinger slippe billigere på arveafgiften, og ifølge Skatteministeriets egne tal bidrager det hverken med vækst eller arbejdspladser. Til gengæld gør det uligheden i Danmark større.”

Vil rulle beslutningen tilbage
Arveafgiften har længe været kritiseret, for at gøre det svært for familieejede virksomheder, der står overfor et generationsskifte, at foretage de nødvendige investeringer i produktionsapparatet, fordi der skal lægges penge til side til arvebeskatningen. Men det argument køber Lea Wermelin ikke,

”Med forslaget forgylder regeringen og Dansk Folkeparti dem, der har de største formuer herhjemme og påstår, at det handler om arbejdspladser, men den myte har Skatteministeriet gennemhullet. Vi vil gerne skabe gode rammevilkår for danske virksomheder og har lige fremlagt et vækstudspil, men nedsættelse af arveafgiften er ikke svaret,” siger hun.

Socialdemokratiet kan allerede melde ud, at partiet i stedet foreslår, at gøre det lettere at overdrage virksomheden til en erhvervsdrivende fond.

”Det skal være lettere at overdrage sin virksomhed til en erhvervsdrivende fond. For netop at sikre langsigtede investeringer i arbejdspladser og ny teknologi i Danmark. Derfor vil vi også annullere nedsættelsen af arveafgiften, hvis vi vinder regeringsmagten,” slutter hun.

Der er knap 23.000 familieejede virksomheder i Danmark, som tilsammen beskæftiger godt 300.000 lønmodtagere.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet