En gammelnazists dårlige undskyldninger

I en DR-dokumentar følger vi den afdøde danske nazist Søren Kams liv og hører hans sælsomme udlægning af nazismens (u)gerninger.
Fire Stjerner

Søren Kam var en af de mest prominente danske nazister. Søren Kam var dekoreret krigshelt fra Østfronten og leder af Schalburg-skolen i Danmark. Han var uddannet på en nazistisk officersskole og stod bag mordet på BT’s chefredaktør Clemmensen. Og så holdt Søren Kam fat i sin nazistiske overbevisning helt frem til sin død i 2015.

På baggrund af privatoptagelser, der ikke tidligere er offentliggjort, har Danmarks Radio tegnet et portræt af Søren Kam, der kunne skrive både morder, landsforræder og krigsforbryder på sit visitkort. Det er blevet til dokumentaren ”Søren Kam: Nazisten der aldrig fortrød”.

Søren Kam blev født i et bedsteborgerligt hjem i Nordsjælland. Faren var grosserer, og gennem handel med Tyskland blev faren optaget af nazismen. En fascination der smittede af på den unge Søren Kam, der meldte sig ind i National-Socialistisk Ungdom, NSU.

Her mødte Søren Kam sit store forbillede, von Schalburg, der fik Søren Kam til at melde sig til Waffen-SS. Her bliver han uddannet som tysk elitesoldat og returnerer til Danmark for at lede en skole for danske nazister. Søren Kams tid som leder af Schalburgskolen, som skolen blev døbt, endte dog brat, da han blev efterlyst for mordet på BT’s chefredaktør Clemmensen.

Søren Kam må flygte fra Danmark og melder sig på Østfronten, hvor han ender med at blive tildelt den militære udmærkelse jernkorset – hvad Søren Kam senere omtaler som det største øjeblik i sit liv.

Dokumentaren viser skiftevis smalfilmsoptagelser med Søren Kam, skiftevis historikere der fortæller om Søren Kams liv og nazismens krigsforbrydelser.

Søren Kams særlige historiesyn
I Søren Kams erindringer, som vi tidligere har anmeldt på Netavisen Pio, fylder Søren Kams meget selektive historieforståelse en hel del. Det er en særdeles interessant del af Søren Kams verdenssyn, som godt kunne have fortjent en mere fremtrædende rolle i dokumentaren. Det bliver kun flygtigt berørt, at Søren Kam mener, at han og andre nazister på Østfronten var en art nationalkonservative korsriddere, der beskyttede det demokratiske Europa mod kommunismen.

Samtidig mener Søren Kam ikke, at SS begik krigsforbrydelser på i Sovjetunionen. Det bliver – med rette – sat på plads af de historiske eksperter, der udtaler sig.

Søren Kams syn på historien kunne dog godt have fortjent en mere fremtrædende rolle, fordi det virker til, at det er her, vi finder svaret på det spørgsmål, man sidder tilbage med efter dokumentaren: Hvordan kunne Søren Kam holde fast i nazismen i årtier efter Anden Verdenskrigs afslutning?

Søren Kam: Nazisten, der aldrig fortrød, DR.dk

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet

Annonce