Annonce

Drop Nord Stream – Vi skal ikke føje Putin!

Vi skal være mindre afhængige af Putins Rusland, ikke mere. Vi skal være mindre afhængige af fossile brændstoffer, ikke mere. Derfor bør Danmark sige klart fra overfor Ruslands gasledning, Nord Stream 2.
Danmark bør - helst med EU-kommissionen i ryggen - sige klart nej til den omdiskuterede gasledning, som vil gøre Rusland i stand til at levere endnu mere gas direkte til EU-landene. Det vil være flere penge i lommen på Putin og vil samtidig stille Rusland langt mere gunstigt geopolitisk. De østeuropæiske lande, især Ukraine, er i dag afhængige af indtjeningen for at lægge jord til russiske rørledninger. Med et nyt gasrør i Østersøen kan Rusland komme helt udenom Ukraine, og samtidig få mulighed for at slukke for naturgassen i Ukraine og destabilisere landet yderligere.

Det vil være flere penge i lommen på Putin og vil samtidig stille Rusland langt mere gunstigt geopolitisk

Det giver ingen mening at EU skal støtte Rusland i deres forsøg på at presse Ukraine og andre østeuropæiske stater yderligere. EU har i forvejen underlagt Rusland skrappe handelssanktioner netop på grund af deres adfærd på Krim-halvøen og i Østukraine. Så hvorfor støtte Rusland både økonomisk og geopolitisk ved at tillade denne nye rørledning?

Det er hardcore sikkerhedspolitik
Det er nærmest komisk når Rusland forsøger at skjule deres sikkerhedspolitiske interesser i Nord Stream 2, ved at kalde det et rent kommercielt anliggende mellem det russiske gasselskab Gazprom og de europæiske forbrugere. Men der er ingen tvivl. Russerne vil bruge gassen sikkerhedspolitisk.

Hvis man lægger sig ud med Rusland truer de med at lukke for gassen

Udover at den russiske stat ejer aktiemajoriteten af Gazprom, og at virksomheden står for en tiendedel af landets BNP, har Rusland tidligere brugt gas som sikkerhedspolitisk redskab overfor både Hviderusland og Georgien. Hvis man lægger sig ud med Rusland truer de med at lukke for gassen, hvis de ikke ligefrem gør alvor af truslerne.  Med Putins aggressive adfærd i eksempelvis Georgien og Ukraine i løbet af det seneste ti år er det ikke usandsynligt, at han igen vil benytte sig af at lukke for gassen. Det er nok nærmere meget sandsynligt!

Nordstream
Billedtekst: Forløbet af Nord Stream 2 gasledningen forbi Bornholm. Kilde: DR.  

Hvis vi tillader Nord Stream 2, der kommer til at løbe lige rundt om Bornholm, så giver vi Rusland endnu flere kort på hånden i forhold til at presse de østeuropæiske stater, herunder vores venner i de baltiske lande. Det kan ikke være i Danmarks eller EU’s interesse, at styrke Rusland sikkerhedspolitisk.

En europæiske energiunion burde være alternativet
Samtidig er Nord Stream 2 med til at fastholde EU’s afhængighed af fossile brændstoffer. Vi burde netop benytte os af, at vi på én gang kan presse Rusland udenrigspolitisk og styrke vore grønne omstilling. EU-landene ville stille sig markant bedre, hvis vi var helt selvforsynende på energiområdet. Derfor bør alternativet til Nord Stream 2 være at vi for alvor sætter ind i kampen for en europæiske energi union, som på sigt skal gøre hele EU selvforsynende med vedvarende energi.

Danmark bør stille sig imod Nord Stream 2 fordi EU skal være mindre afhængige af Putins Rusland og fordi verden skal være mindre afhængig af fossile brændstoffer.
Lasse Quvang Rasmussen, Forbundsformand for Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU)

‘Dagens Pio klumme’
er en fast spalte på Netavisen Pio, der udkommer fem gange om ugen med provokerende, nytænkende og debatskabende indlæg, som sætter dagsorden i arbejderbevægelsen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.


Flere artikler om emnet

Annonce