Annonce

Forår for arbejderklassens liv

Kampen mod højere pensionsalder fik største bifald i Ankers gamle kreds.
Der bliver i dag afholdt 1. maj-arrangementer i hele verden. Fra enorme massedemonstrationer til helt små arrangementer hjemme i folks køkkener og haver. Et af de lidt mindre arrangementer er hos Socialdemokraterne i Sydhavnen.

Klokken er kun lidt over halv otte, da og der er allerede samlet knap 40 mennesker til kaffe, rundstykker og en traditionel Gammel Dansk – den sidste rest af en efterhånden fjern fortid, hvor der altid var bitter på bordet, når folk samledes. Der er ingen røde faner, så udsmykningen består af de to store roll-ups med den lokale folketingskandidat. Han er en flot fyr, men det havde klædt lokalet med nogle faner.

Formelt set er det Socialdemokratiet på Vesterbro og Kgs. Enghave der står som arrangør, men vi er altså i Sydhavnen, mindre end 250 meter fra Anker Jørgensens gamle lejlighed på Borgbjergvej. Portrættet af Anker hænger da også på væggen og våger over den lille forsamling.

Der er flere unge og yngre mennesker, end jeg havde forventet i Sydhavnen. Flere har deres børn med. Måske er det også et billede på en by- og en bydel, der i disse år er i hastig forandring. Stigende boligpriser har fået de gamle arbejdere til at flytte ud, og de er blevet erstattet af den udskældte akademiske storby-elite.

Det er den lokale partiforeningsformand, Jesper, der byder velkommen og gennemgår dagens arrangement, som i korte træk kan opsummeres til ”mad, tale, sang, tale, musik, afgang”. Det virker som grundopskriften på de fleste 1. maj-arrangementer.

Nej til højere pension og udflytning af arbejdspladser
Dagens talere er den lokale folketingskandidat og medlem af borgerrepræsentationen Niels Bjerrum og formanden for fagforeningen HK Stat i Hovedstaden, Ulla Moth-Lund Christensen.

De fleste 1.maj-tale er på mange måde skåret over den samme skabelon. Noget historisk om arbejderbevægelsens kampe og sejre, nogle betragtninger om hvorfor markeringen stadig er vigtig i dag, nogle aktuelle politiske problemstillinger og endelig noget med at tro på, at fremtidens sejre venter lige foran.

"Som Stauning sagde, Arbejdernes Internationale Kampdag er dagen, hvor almindelige mennesker samles for at fejre - eller at kræve - forår i arbejderklassens liv, lød det fra Niels Bjerrum. "1. maj skal kunne få os til at blomstre, og tro på en bedre fremtid!".

For den lokale folketingskandidat er det blandt andet kampen mod at hæve pensionsalderen, kampen mod Uber, en genopretning af Skat og ikke mindst regeringens planer om at udflytte arbejdspladser til Jylland, som er aktuelt.

Og specielt nej til højere pensionsalder, høster klapsalver i den lille forsamling. Til gengæld er der ikke et ord om partiets nye kurs i udlændingepolitikken.

Også for Ulla Moth-Lund Christensen, som repræsenterer de statsansatte HK’ere er udflytning af arbejdspladser et emne, der fylder meget. ”Regeringen gør medarbejderne til skakbrikker i et spil, hvor man splitter familier” siger hun og fortæller om medlemmer, der har stået i en situation, hvor mandens arbejdsplads er flyttet til Nordjylland, mens hustruens arbejdsplads er flyttet til Sydjylland.

Men også hun, var kritisk overfor regeringens planer om at hæve pensionsalderen. Og igen høstede det et pænt bifald.

Efter talerne var der tid til et lille musikalsk indslag, folketingskandidaten og hans bror giver et par numre på guitaren, inden forsamlingen brød op. Endnu en 1.maj-fejring i lighed med de mange hundrede andre som blev afholdt i løbet af dagen.

IMG_0799

 

Folketingskandidat og BR-medlem Niels E. Bjerrum (S) holder 1. maj-tale.

IMG_0812

Socialdemokratiske partimedlemmer til 1. maj i Kvarterhuset i Sydhavnen.

IMG_0808

Der var også plads til børnene.

IMG_0805

Tid til en snak om politik over en øl og/eller en kop kaffe.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet