Spænding før valg i Slesvig-Holsten

Der er masser af spænding tilbage i kampen om ministerpræsidentposten i Slesvig-Holsten. Valget i grænselandet er altid på vippen mellem SPD og CDU.
Søndag er der valg til Landdagen i Kiel, parlamentet i den tyske delstat Slesvig-Holsten. Og der er masser af spænding forud for valget, som ikke er helt uinteressant for Danmark.

Udover den åbenlyse historiske og kulturelle forbindelse til det danske mindretal, som bor i Slesvig-Holsten, er delstaten også en af Danmarks helt store handelspartnere. Næsten halvdelen af den danske eksport til Tyskland går til enten Slesvig-Holsten eller Hamborg.

Slesvig-Holsten har siden 2012 været styret af Torsten Albig (SPD), der er tidligere overborgmester i Kiel, og som nu sidder for bordenden i en”dansk trafiklys-koalition” eller Namibia-koalitionen” (opkaldt efter farverne i den afrikanske lands flag, rød, grøn, lyseblå, red.) der består af De Grønne og det danske (og i danske medier ofte oversete frisiske) mindretals parti SSW, ud over altså Albigs egne socialdemokrater.

Modkandidaten er 42-årige Christian Günther som er ny spidskandidat for CDU. Han har blandt andet gjort sig bemærket i kampen for svinekød i offentlige institutioner.

Nej til reggae-koalition
Der er 69 pladser i landdagen og Torsten Albigs koalition har 35 mandater, lige præcis nok til et flertal. Både SPD og CDU fik lige over 30 procent af stemmerne og de fik begge 22 mandater.

De fleste meningsmålinger viser en opbakning til CDU på mellem 31 og 33 procent, mens SPD står til at få mellem 29 og 33. Så det er helt tæt, og hvem der sætter sig i ministerpræsident-stolen bliver afgjort af hvem af de to spidskandidater, der kan strikke en koalition sammen.

Og i de forhandlinger har Albig umiddelbart en fordel, fordi De Grønne, i modsætning til deres partikammerater i Berlin, er lidt mere venstreorienterede og ikke flirter med CDU. Det gør tanken om en mulig Jamaica-koalition mellem de grønne, CDU og det liberale FDP (opkaldt efter farverne i reggae-nationens flag, sort, gul og grøn, red.) noget teoretisk.

Mere grønt, mere liberalt
Slesvig-Holsten adskiller sig fra de landsdækkende tendenser ved at de to partier, der normalt slår sig op som liberale – FDP og De Grønne – ligger højere i delstatsmålingen end de gør i de landsdækkende, hvor De Grønne er i seriøse problemer med spærregrænsen og FDP heller ikke er sikker.

For FDP’s vedkommende skyldes det deres spidskandidat Wolfgang Kubicki, der er en meget afholdt politiker. Kubicki har ved dette valg afstået fra at pege på en favorit i kampen mellem SPD og CDU, men han er kendt for at tilhøre FDP’s socialliberale fløj.

Desuden har det indvandrerkritiske Alternative für Deutchland heller ikke helt så godt fat i vælgerne her, som de har i andre – lidt mere økonomisk plagede områder af Tyskland. Kun 6 procent står AfD til. Lige nok til at komme ind, men langt fra de over 20 procent som partiet fik sidste år i Mecklenburg-Vorpommern og Sachsen-Anhalt.

Piratskib gik ned
Heller ikke venstrefløjspartiet Die Linke, der på landsplan står til at få omkring 8 procent af stemmerne, spiller samme faktor i Slesvig-Holsten. Partiet ligger i målingerne på mellem 4 og 5 procent, og dermed er der ret stor spænding om partiet lige akkurat klarer spærregrænsen på netop 5 procent. Ved sidste valg fik Die Linke kun 2,3 procent, hvilket blandt andet skyldtes at mange proteststemmer gik til Piratpartiet.

Internet-aktivistpartiet fik 8,2 procent af stemmerne og fik 6 mandater valgt, men nyhedens interesse er i den grad falmet og partiet står denne gang til at få mellem 0 og 1 procent. Nogle af de vælgere ser det ud som om Die Linke samler op, men langt fra alle.

Den sydslesvigske vælgerforenings spidskandidat er den 52-årige Lars Harms fra Husum, der har overtaget spidskandidaturet fra Anke Spoorendonk og men i modsætning til forgængeren tilhører han ikke det danske, men det frisiske mindretal.

Ved det seneste valg fik SSW kun 4,6 procent af stemmerne, men på grund af særlige regler, som blev vedtaget i København-Bonn-erklæringen fra 1955, så er SSW undtaget fra reglerne om spærregrænsen – hvilket normalt er til stor irritation for de øvrige små partier i landdagen. I meningsmålingerne står SSW denne gang til mellem 3 og 4 procent, hvilket formentlig vil koste partiet det ene af dets tre nuværende mandater.

Vælgerne i Slesvig-Holsten har også udpeget de vigtigste temaer i valgkampen. Top 5 er Uddannelse (30 pct.), Trafik (28 pct.), Flygtninge/integration (18 pct.), Infrastruktur (9 pct.) og Arbejdsløshed (9 pct.).

Der bor 2,8 millioner mennesker i Slesvig-Holsten. Der er 6,4 pct. arbejdsløse.

Valget har ikke fået den helt store bevågenhed i de tyske medier, som har været mere optagede af at rapportere fra valget i Tysklands mest folkerige delstat Nordrhein-Westfalen, der har valg på søndag om en uge.

 

Tak til Lisa Schmidt for inspiration.

David Troels Garby-Holm er redaktør på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook