Annonce

Skatterabat for milliarder er værdiløs erhvervspolitik

Debat: Danske erhvervspolitik bør motivere de største virksomheder til at tage et arbejdsmarkedspolitisk ansvar - ikke give skæve skatterabatter og forgylde folk med familiære bånd.
Regeringen og Dansk Folkeparti gennemførte forleden et forslag, der sænker arveafgiften for familieejede virksomheder fra 15 til 5 procent.

En sænkning i arveafgiften vil ikke blot give skatterabatter til de absolut rigeste danske virksomheder: Den vil også bidrage til udhulingen af vores fælles velfærd og fjerne fokus fra de egentlige problemer med den nuværende erhvervspolitik.

Siden 2012 har en række af Danmarks største og mest velpolstrede familievirksomheder lobbyeret mod arveafgiften. Bestseller, Danfoss og Jysk har ført an i kampen for skatterabatter, der altså nu beklageligvis ser ud til at lykkes: Regeringen har givet efter for presset fra de store familievirksomheder og vil nu barbere afgiften ned.

Ejerne af blandt andet Danfoss og Bestseller skal altså have skatterabatter i millionklassen, når de engang lader firmaerne gå i arv.

Guld på godset
Men forslaget omfatter også en længere række større danske godsejerfamilier. 44 familier, der repræsenterer resterne af den danske adel, besidder i dag ejendomme, jord og skov for mere end 100 millioner kroner hver. Samtidig har de store godsejere i løbet af de seneste 20 år fordoblet deres egenkapitaler. Alligevel betyder regeringens forslag, at fremtidige arvinger af de største godser vil få millioner af kroner i skatterabat. En meget markant del af rabatten tilfalder familieejede virksomheder, der i forvejen har hundredvis af millioner i egenkapital.

Et af de blå partiers væsentligste argumenter for at lempe arveafgiften er, at familievirksomhederne risikerer at støde ind i likviditetsproblemer, når der skal betales 15 procent i afgift.

Men argumentet er hullet som en si: Allerede i dag er det nemlig muligt for virksomhederne at betale afgiften over en periode på 15 år, så likviditetsproblemer undgås.

Koster på velfærden
Hvis de borgerlige partier vedtager regeringens lempelse af arveafgiften, vil det koste velfærdssamfundet 1,7 milliarder kroner årligt. Penge, der i stedet kunne bruges på bredt efterspurgte investeringer i opkvalificering eller teknologisk omstilling.

Danmarks erhvervspolitik skal ikke være et ensidigt fokus på at give de største familievirksomheder millionrabatter. Vi skal i stedet satse på en ansvarlig erhvervspolitik, der belønner investeringer i fremtidens arbejdsmarked: Heriblandt forskning, opkvalificering, vidensudvikling og teknologisk innovation. Nye, fokuserede investeringsfradrag for virksomheder skal sikre, at de største selskaber bidrager til en samfundsgavnlig udvikling på arbejdsmarkedet: Målrettede fradrag giver mere værdi end penge, der sendes til opbevaring i virksomhedsejernes pengeskabe.

Formålet med den danske erhvervspolitik skal være, at især de største virksomheder motiveres til at tage et arbejdsmarkedspolitisk ansvar - ikke skæve skatterabatter og forgyldning af familiære bånd. Så drop sænkningen af arveafgiften for familieejede virksomheder: Det er værdiløs erhvervspolitik.


Mads Hvidbjerg Kristensen
er hovedbestyrelsesmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom.

Klummen er udtryk for skribentens egen holdning.

 

Mads Hvidbjerg er international sekretær og forretningsudvalgsmedlem i Danmarks Socialdemokratiske Ungdom (DSU).


Flere artikler om emnet

Annonce