Annonce

Magnifique: Macron vinder fransk valg overbevisende

Emmanuel Macron har med mere end 60 procent af stemmerne slået Marine Le Pen og bliver Frankrigs næste præsident.
Den uafhængige centrum-politiker Emmanuel Macron vinder en komfortabel sejr i det franske præsidentvalg. Det viser det første exit polls fra franske medier, der blev offentliggjort kort efter valgstederne lukkede klokken 20.00 søndag aften.

Emmanuel Macron står til at få omkring 65 procent af stemmerne, mens hans modkandidat, højre-nationalisten Marine Le Pen får omkring 35. Selvom Macron har haft et solidt forspring til det sidste i alle meningsmålingerne, var der til det sidste spænding om nok vælgere ville komme op af sofaen og sikre ham sejren. Det ser ud til at det lykkedes.

Dermed skriver den kun 39-årige Emmanuel Macron sig ind i fransk historie, ikke alene som den yngste franske præsident nogensinde, han er også den første siden 2. verdenskrig, der ikke tilhører et organiseret politik parti.

Netavisen Pio har blandt andet læst i Macrons valgprogram.

Den nyvalgte præsident, der lyder det fulde navn Emmanuel Jean-Michel Frédéric Macron, er født i den nordfranske by Amiens, halvvejs mellem Paris og Lille. Er oprindeligt uddannet filosof og har læst offentlig administration på et fransk eliteuniversitet. Han har tidligere arbejdet i det franske økonomiministerium, i en investeringsbank og som politisk rådgiver for den afgående præsident Hollande.

Macron var en kort periode økonomiminister i en socialdemokratisk regering, men han trak sig i sommeren ’16 for at kunne stille op til præsidentvalget. En beslutning som han sikkert ikke fortryder her til aften.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet