Annonce

Konservative sejrede i Slesvig-Holsten

Delstatsvalget i Slesvig-Holsten endte med konservativ fremgang, men hvem der skal med i regering er endnu uvist. Valget giver anledning til bekymring blandt tyske socialdemokrater.
Det konservative CDU vandt en klar valgsejr ved landdagsvalget i Slesvig-Holsten søndag. Partiet og spidskandidat Daniel Günther gik frem, mens ministerpræsident Torsten Albig og SPD gik tilbage. CDU fik 32 procent af stemmerne, hvilket var en fremgang på knap 1,5 procent, mens SPD gik tilbage med 3,2 procent og endte på 27 procent. Også begge Albigs regeringspartnere De Grønne og den sydslesvigske vælgerforening, SSW, gik tilbage.

Valgets store vindere blev det liberale FDP, der går fra seks til ni mandater og nu ser ud til at få rollen som kongemagere, når der skal dannes en ny regering – uanset om det er med de konservative eller socialdemokraterne i spidsen.

Også det indvandrerkritiske Alternative für Deutchland (AfD) kunne glæde sig over valgresultatet. Partiet fik 5,9 procent af stemmerne og klarede dermed spærregrænsen. Det gjorde til gengæld hverken Piratpartiet, som med kun 1,2 procent af stemmerne mistede alle deres mandater eller venstrefløjspartiet Die Linke, som kun fik 3,8 procent.

CDU for bordenden
Det valgresultat betyder, at 43-årige Daniel Günther nu sidder med trumferne i forhold til at danne en ny regering med sig selv for bordenden. Valgresultatet åbner op for flere muligheder, men de fleste regner med en koalition mellem CDU, FDP og De Grønne – en såkaldt Jamaica-koalition efter farverne i de jamaicanske flag.

På grund af de lidt indviklede tyske valgregler, hvor hver vælger har to stemmer, så udvides antallet af medlemmer af landdagen sig fra 69 til 73. Det betyder, at der skal 37 mandater til at danne en regering.

På valgaftenen erklærede SPD-leder Torsten Albig, at han ville fortsætte i spidsen for partiet, men allerede nu er der røster som ønsker at placere ansvaret for valgnederlaget hos spidskandidaten.

resultat2-481x415

Dansk mindretalsparti skuffede
For det danske mindretalsparti SSW blev valget en skuffelse. Fra at have vundet 4,6 procent af stemmerne for fem år siden, opnåede partiet denne gang kun 3,5 procent af stemmerne. Partiet er som noget særligt undtaget for reglerne om spærregrænsen, og de får derfor alligevel tre mandater.

Spidskandidaten underspillede dog tilbagegangen som værende problematisk.

”Det er i orden. Selv om vi gik tilbage, så er det stadig et af de bedste valgresultater i partiets historie, og vi ser ud til at beholde vores tre mandater,” siger spidskandidat Lars Harms i et interview med Flensborg Avis.

Schultz-toget på et sidespor
Valgresultatet giver hovedpine og panderynker hos de tyske socialdemokrater, både i Berlin, men også i Düsseldorf.

I hovedkvarteret Berlin må man nemlig konstatere, at hvis der nogensinde var en Schultz-effekt, så er den i hvert fald forsvundet igen og det lover ikke godt forud for forbundsdags-valget til september. SPD havde håbet at udskiftningen af den upopulære partileder Sigmar Gabriel med Martin Schultz ville kunne give medvind, men det har indtil nu ikke vist sig.

Men altså også SPD-lederen i Nordrhein-Westfalen Hannelore Kraft, der på næste søndag skal møde vælgerne, må resultatet fra Slesvig-Holsten give anledning til bekymring. I meningsmålingerne ligger hun side om side med den konservative udfordrer, og hun kan altså ikke håbe på at de landspolitiske vinde vil hjælpe hende.

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet