Europas asylpoltik er styret af gangstere

Interview: Vores asyl- og migrantpolitik er inhuman. Vi har indrettet et asyl-system, hvor vi i godhedens navn lader gangstere berige sig på menneskesmugling, lyder det fra Peter Hummelgaard Thomsen (S) efter et besøg på et italienske modtagecenter.
Det socialdemokratiske folketingsmedlem Peter Hummelgaard Thomsen var udvalgt til at besøge et såkaldt "hotspot" for flygtninge- og migranter i Pozzallo på den italienske vulkanø Sicilien. Med på turen var 27 folkevalgte - én fra hvert af EU-medlemslandene.

Placeret på den mest trafikerede rute til Europa over Middelhavet er Pozzallo et af kun fire EU-hotspots. De oprettede hotspots er en del af Europa-Kommissionens hjælp til lande som Grækenland og Italien med at håndtere de stigende migrations og flygtningestrømme.

Netavisen Pio har interviewet Peter Hummelgaard Thomsen om oplevelserne fra Pozzallo-centret:

"Jeg har før været på besøg i flygtningelejre, hvor folk er flygtet fra krig. Derfor havde jeg lidt en forventning om, at sådan et hotspot ville være lidt det samme. Men jeg var faktisk enormt lettet og positivt overrasket over, hvor gode forholdene på Sicilien var. Men det giver jo også en anden stemning, når de ankomne kun opholder sig på centret i maksimalt 48 timer. Til gengæld var det rystende at høre migranternes egne fortællinger om deres vej mod Europa. De gangstere, der står for menneskesmuglingen mishandler dem og binder dem løgnehistorier på ærmet. De bliver lovet alt muligt om deres muligheder for at få ophold i Europa. Det er trist. Og jeg må faktisk sige at det ganske enkelt er inhumant af os, at vi tillader det."

Vi giver dem falsk håb
Hotspot Pozzallo modtog i 2016 19.000 migranter. I år er der indtil 1. april ankommet 6.000. De fleste kommer fra Nigeria, Mali eller Bangladesh. Mødet med virkeligheden har tydeligt påvirket den socialdemokratiske folketingspolitiker, der ikke lægger fingre imellem i sin kritik af det nuværende system for modtagelse af flygtninge.

Vi bilder os selv ind at vi gør det humanistisk rigtige, fordi det er i overensstemmelse med konventioner.

"Den måde, vores asyl- og migrantpolitik er skruet sammen på, er jo inhuman. Det skriger til himlen, at vi bilder os selv ind, at vi gør det humanistisk rigtige, fordi det er i overensstemmelse med konventioner. Men lad os være ærlige: vi har indrettet et system hvor vi i godhedens navn lader gangstere stå for den infrastruktur med at fragte mennesker over et farligt hav i dårlige både. Mange af dem dør undervejs, og hvis de ikke dør, så bliver de helt sikkert mishandlet. Når de så ankommer, giver vi dem et falsk håb om, at de kan blive i Europa. Helt ærligt. Sandheden er jo, at langt de færreste af de her mennesker har et egentligt krav på asyl. Deres bedste håb er at glide udenom de europæiske myndigheder og leve under jorden. Deres udsigt er at leve på gaden og arbejde illegalt.”

Vi har ikke fattet den langsigtede opgave
For at understrege den langsigtede udvikling peger Peter Hummelgaard Thomsen på den demografiske udvikling. Afrika vil om 17 år været rundet 2 milliarder indbyggere og om 35 år er der 3 milliarder afrikanere. Når man sammenholder det med en gennemsnitsalder i de fleste lande på under 20 år og ulige velstandsfordeling, så skorter det ikke på argumenter for at immigrere.

At bilde så mange mennesker ind, at deres fremtid går gennem en passage over Middelhavet er jo inhumant

”Det virker som om, at vi endnu ikke har fattet, hvad den langsigtede opgave er. Det går jo mega hurtigt med udviklingen i fødselstal. Hvis man alene kigger på Afrika, så er befolkningstilvæksten nærmest eksplosiv. At bilde så mange mennesker ind, at deres fremtid går gennem en passage over Middelhavet til et Europa, hvor de slet ikke har ret til at være - det er jo inhumant og ondskabsfuldt."

Undervisning Pozzallo
Billedtekst: Undervisning af migrater på hotspot Pozzallo på Sicilien  

De fleste migranter opholder sig ikke mere end 72 timer på centeret. Derfra bliver de transporteret videre til asylcentre rundt omkring i Italien og resten af Europa. På centret modtager de samtidig undervisning i basale italienske gloser og får oplyst, hvordan en euro-seddel ser ud, så de ikke bliver snydt af smuglere og andre lyssky elementer.

Et asylsystem, der er styret af gangstere
Mens Peter Hummelgaard beskriver det nuværende systemet som inhumant, så handler hans tanker om løsningen meget om at bekæmpe menneskesmugling og sikre, at migranterne kan søge om asyl under mere ordnede forhold.

"Hvis vi for alvor forstod, at den nuværende strøm af migranter og flygtninge kun er begyndelsen på en årtier lang udfordring, så vil de fleste nok også indse, at den nuværende laissez-faire måde at gøre det på er inhuman. Jeg kan ikke se nogen anden løsning, end at oprette modtagecentre i samarbejde med nærområderne og Nordafrika. Og så må vi derfra afgøre, hvem der har krav på asyl, og hvem der ikke har.

Det bringer samtalen ind på den hjemlige diskussion 1. maj, hvor særligt Socialdemokratiets gruppeformand Henrik Sass Larsen blev sat under beskyldning for at have stillet et for mange kontroversielt forslag om at søge om asyl fra nærområder i Nordafrika.

Vi skal have stoppet den menneskesmugling, som er mere lukrativ end narkotikasalg

”Jeg opdagede godt, at mange blev forarget over Sass' 1. maj tale herhjemme, men asylsøgning igennem FN-lejre i nærområderne er jo den eneste gangbare løsning. Det er jo også det kommissionen kigger på. Vi skal have stoppet den menneskesmugling, som i dag er en mere lukrativ forretning end narkotikasalg. Smuglingen er styret af gangstere - gemene bander - der bruger overskuddene på endnu mere ondskab. Det var i hvert fald budskaberne fra de afrikanere som jeg snakkede med i Pozzallo. Det er mig en gåde, at nogen i ramme alvor kan forsvare denne her model."

peter og flygtning
Billedtekst: Folketingsmedlem Peter Hummelgaard Thomsen (S) sammen med 18-årige Mehdi fra Ækvatorial Guinea, der er flygtet over middelhavet. 

Flere af mine MF-kollegaer kunne nyde godt af et realitetstjek
Turen, der var arrangeret af EU under COSAC-organet, som står for samarbejdet mellem de nationale parlamenter, burde ifølge den socialdemokratiske MF’er være en obligatorisk tur for alle danske folketingsmedlemmer. Hvoraf flere ifølge Hummelgaard Thomas ville få gode muligheder for at virkelighedsteste deres syn på flygtningepolitikken.

Jeg tror flere af mine progressive kollegaer herhjemme i Folketinget kunne  nyde godt af et tilsvarende realitetstjek

"Jeg deltog på turen sammen andre folkevalgte fra de nationale parlamenter i Europa. Det var mit indtryk at alle - uanset partifarver - havde stort set det samme indtryk som mig efter besøget. Selv en hollandsk socialist måtte give sig og indrømme, at modtagelse syd for Middelhavet er mere humant end det nuværende ikke-system. Jeg tror, mange af mine progressive kollegaer herhjemme i Folketinget kunne nyde godt af et tilsvarende realitetstjek "

 

Jens Jonatan Steen er chefredaktør på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce