Avisledere til Løkke: Gå af!

Statsministeren kan ikke få sin politik igennem og må udskrive valg, mener flere aviser.
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) må gøre op med sig selv om han fortsat kan være statsminister, når der ikke er opbakning til regeringens politik. Sådan lyder den samstemmende konklusion i to forskellige aviser, efter at regeringen i weekenden måtte forlade sin ide om at hæve pensionsalderen.

I en leder i Weekendavisen, skriver chefredaktør Martin Krasnik, at Løkke regerer i strid med princippet om parlamentarisme – at en regering ikke kan blive siddende, hvis den har et flertal i Folketinget imod sig, og derfor bør Løkke udskrive valg.

”NU må statsministeren erkende tingenes tilstand og give vælgerne mulighed for at give et mandat, baseret på den politik, partierne faktisk fører. Det er kernen i princippet om parlamentarisme, og det gør Lars Løkke Rasmussen klogt i at respektere,” skriver han og opremser den lange liste af politiske mærkesager, som regeringen ikke kan komme igennem med, fordi der ikke er opbakning til det på Christiansborg.

”Forleden skrottede regeringen endnu en mærkesag: ønsket om en højere pensionsalder. Dermed sætter den endnu en sten på gravpladsen for borgerlige mærkesager: Her ligger 2025-planen og smuldrer, herunder lavere skatter og lavere SU, her hviler den flade boligskat og politiskolen i Herning, her er lovliggørelsen af Uber, ja, her ligger hele reformdagsordenen og rådner.”

Ifølge Martin Krasnik er det et problem, at Socialdemokratiet og Dansk Folkeparti reelt svinger taktstokken i så mange sager, fordi ingen af partierne formelt har regeringsmagten.

Men det er ikke kun i forhold til regeringen, at Martin Krasnik mener at statsministeren reelt er sat ude for indflydelse. Også i hans eget parti kigger han på, mens andre styrer.

”Lars Løkke er hverken kaptajn i regeringen eller i sit eget parti: Fløjen omkring hans næstformand vil den ene vej – fløjen omkring hans integrationsminister den anden. Kristian Jensen ønsker åbenhed og multikultur. Inger Støjberg vil markere sig så hårdt over for udlændinge, at hun synes parat til at ignorere loven”, skriver han.

BT: Løkke bør bruge sommerferien til tænkepause
Samme konklusion kommer man frem til på formiddagsbladet BT. I en ”BT Mener”, som er avisens svar på en leder skriver redaktionschef Uffe Jørgensen Odde.

”Siden Løkke blev statsminister, har han lidt flere nederlag.

Andre gange har han måttet droppe forslag, som man ellers skulle tro var afgørende for, om han ' kunne se sig selv i spejlet'.

Det skete senest, da han søndag annoncerede, at regeringen nu dropper at hæve danskernes pensionsalder.

Derfor burde Løkke måske bruge den kommende sommerferie på at tænke over, om han i virkeligheden gerne vil være statsminister for enhver pris. For så er det jo bare at sige det.”

Endnu et nederlag venter forude
Og ydmygelserne er endnu ikke slut for Løkke. På den anden side af sommerferien venter der ham formentlig et nyt nederlag, når regeringen fremsætter sit forslag om en ny skattereform. Her har regeringen lagt op til, at der skal gives massive skattelettelser til de rigeste, men det bliver uden Dansk Folkeparti.

”Der er et kæmpe flertal uden om regeringen, som ikke synes, at topskattelettelser er nogen god idé. Jeg tror, at det ender på samme måde som med den højere pensionsalder, siger Dansk Folkepartis skatteordfører Dennis Flydtkjær til Ekstra Bladet.

Og uden Dansk Folkeparti til at bakke op, så må regeringen se henover midten for at finde flertal, for eksempel til Socialdemokratiet. Men også her får tanken om topskattelettelser en kold skulder.

”Vi er i mod at sænke topskatten. Og ser ikke noget behov for en ny personskattereform, siger Jesper Petersen til Ekstra Bladet.

 

Der skal seneste være folketingsvalg den 18. juni 2019. Det er der i skrivende stund 755 dage til.

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce