Annonce

Roma-tiggere er styret af kriminelle bagmænd

Det er organiserede kriminelle, der står bag roma-tiggeri i Sverige og Norge. Måske også i Danmark?
I de seneste uger er tiggende romaer blevet en større og større del af bybilledet i København. Men hvis københavnerne i giver penge til tiggende romaer, risikerer de at sende penge til kriminelle bagmænd. Det skriver Weekendavisen i dag.

Avisen har snakket med nogle af de romaer, der holder til i København. De fortæller, at der kan være organiserede bagmænd, der står bag en del af tiggeriet.

”Vi er selvstændige. Men der er folk, der har en chef. De skal betale hver dag. De mødes med chefen i byen, og så får han pengene”, siger de to romaer, som Weekendavisen har mødt på Vester Voldgade i det centrale København.

De to fortæller endvidere, at det er ”cheferne”, der styrer tiggeriet blandt andet på Nørreport Station. Cheferne opkræver halvdelen af roma-tiggernes ”løn” – ofte med brug af både trusler og vold.

Fjern markedet for tiggeri
Hos Socialdemokratiet er retsordfører Trine Bramsen ikke overrasket over, at Weekendavisen har snakket med romaer, der fortæller, at tiggeriet er organiseret af kriminelle bagmænd.

Det er det budskab, der har været fra de rumænske hjælpeorganisationer. Deres klare anbefaling til Danmark er at fjerne markedet for tiggeri”, siger Trine Bramsen til Netavisen Pio. Og uddyber.

”De her mennesker bliver handlet og fungerer som moderne slaver som skal betale penge til bagmænd, der beholder deres pas og holder dem under skarp kontrol”.

Ifølge Trine Bramsen gør velmenende danskere tiggerne en bjørnetjeneste, hvis de giver penge til roma-tiggere. På den måde er de nemlig med til at opretholde et marked for de kriminelle bagmænd.

”Vi har alle sammen en pligt til de rumænske hjælpeorganisationer, der bliver ved med at gentage, at det her er et problem. Vi skal tage deres budskab til os om ikke at give penge, uanset om de spiller harmonika eller samler ind i en kop foran supermarkedet”, siger hun.

Ikke nok med hårdere straffe
Statsminister Lars Løkke Rasmussen (V) foreslog tidligere på ugen, at såkaldt ”utryghedsskabende tiggeri” fremover skal give 14 dages ubetinget fængsel. Men ifølge Trine Bramsen er det ikke nok at kigge på hårdere straffe.

”Vi kommer ikke det her til livs ved bare at fordoble straffen for tiggeri. Vi skal tage andre redskaber i brug også. Vi vil gerne have, man for eksempel kigger på EU’s opholdsdirektiv, så det bliver sværere for tiggere at komme til Danmark og at blive her. Og vi skal have en massiv indsats mod bagmændene”, siger Trine Bramsen.

I Sverige og Norge er kriminaliteten velkendt
I Danmark har myndighederne ikke noget overblik over, i hvilket omfang, det er kriminelle bagmænd, der står bag det organiserede tiggeri. Men i både Sverige og Norge er det veldokumenteret, at kriminelle bagmænd organiserer tiggeriet.

”Flere grupper kan styres af samme kriminelle hovedaktør, og det forekommer, at kriminelle aktører styrer grupper både i Sverige og i udlandet”, citerer Weekendavisen fra rapporten ”Brottslighet med koppling til tiggeri och utsatte EU-medborgare” (kriminalitet med forbindelse til tiggeri og udsatte EU-medborgere, red.) som svensk politik udgav i december 2015.

Det samme kriminelle mønster blev for nylig vist i en dokumentar fra den norske statsradiofoni NRK. Dokumentaren ”Lykkelandet” viser blandt andet, hvordan kriminelle bagland styrer roma-tiggeriet i den norske by Bergen, og hvordan tiggeriet er en del af en omfattende kriminel virksomhed, der også involverer prostitution med handlede kvinder, indbrud og tricktyveri.

Ifølge Trine Bramsen bør vi også i Danmark få mere viden om, i hvor stort omfang kriminelle bagmænd står bag tiggeriet.

”Vi har brug for mere viden om det her emne, så vi kan finde ud af, hvilke redskaber der virker”, siger Trine Bramsen.

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet