Annonce

Messerschmidts spin: Sådan snører han medierne

Morten Messerschmidt har beklædt sit comeback med tre klassiske spin-teknikker.
Dansk Folkepartis medlem af Europa-Parlamentet Morten Messerschmidt har beklædt sit politiske comeback med klassiske spin-teknikker: Offerrollen, ændret fokus og beskyldninger mod medierne skal få vælgerne til at glemme hans møgsag.

Den danske mediestand – og desværre også befolkningen – er ved at blive godt og grundigt taget ved næsen af Morten Messerschmidt, der har smurt sit politiske comeback godt og grundigt ind i spin. Her er de tre teknikker, som Messerschmidt med stor dygtighed benytter sig af:

1) Ændret fokus: Fejl, rod og sjusk
I et interview med Christine Cordsen på DR 5. juni forklarer Morten Messerschmidt, at ”der er begået fejl”, som han er enormt ked af. Men der er ingen opfølgende spørgsmål fra Cordsen til, om det rent faktisk bare er sløsede fejl. Ingen detaljerede spørgsmål om de håndfaste beviser, som bl.a. EkstraBladet har fremlagt.

Samme retoriske strategi, hvor han taler om ”fejl”, ser vi på Messerschmidts Facebook-side. Hele fem gange i et Facebook-opslag den 3. juni taler han om ”fejl”. Men han skriver også om sjusk: ”Især i MELD har det ført til sjusk” og ”Jeg erkender, at der har været sjusk”.

;

”Der har været et rod med formalia,” siger han ifølge Ritzau. Messerschmidt vil have danskerne til at forstå sagen som ”fejl”, ”rod med formalia” eller bare ”sjusk”, selv om man rent faktisk har fabrikeret falske programmer til et DF-sommergruppemøde for at opnå EU-finansiering af arrangementet. Man har aktivt sat sig ned og skrevet et fantasiprogram for at få det til at handle tilstrækkeligt om EU. Messerschmidt slipper helt af sted med at tale om sjusk, fejl og rod.

2) Vender beskyldningerne mod medierne
Cordsen spørger også, om Messerschmidt er sikker på, at der ikke dukker flere sager op. Nu skruer Messerschmidt op for spinmaskinen. Nu vendes beskyldningerne mod medierne:

Med den kreativitet, som pressen anvendte i oktober, kan man ikke være sikker på noget som helst”, svarer han. Nu er det pludselig pressen, der er kreativ, fordi de gransker bilag. Det er ikke længere Messerschmidt og DF, der har været lidt for ”kreativ” med programmerne for at tiltuske sig EU-midler. Smart finte, der fjerner fokus og retter anklager mod andre.

Samme taktik bruger Messerschmidt over for Ritzau. Han siger: ”Det er som om, at nogen har spekuleret i, at vi bevidst skulle have indleveret falske ting eller tilranet penge til os selv, og det kan jeg slet ikke genkende, når jeg gennemgår tingene.”

Nu er det altså ikke længere DF og Messerschmidt, der har spekuleret i, hvordan man mest muligt kan malke EU-kassen. Det er medierne, der har spekuleret!

3) Messerschmidt i offerrollen
I de to ovenstående citater formår Messerschmidt også at bringe sig selv i en offerrolle – som offer for mediernes hetz! Det er en offerrolle, der passer perfekt i den nærværende situation, hvor han har været sygemeldt: Seerne har sandsynligvis i udgangspunktet sympati og medlidenhed med Messerschmidt. Nu er han tilbage, har forsøgt at restituere og taler ud om de personlige, familiære konsekvenser.

Ingen kan være i tvivl om, at sagen har påvirket ham personligt, og at det har været hårdt. Messerschmidt er bare næppe det sande offer. Offeret er langt mere abstrakt: Det er endnu en flig af tillid til politikerstanden og til EU-systemet og ikke mindst skatteborgernes penge.

Messerschmidts offerrolle er én, som Pia Kjærsgaard også gerne placerede ham i i efteråret: ”En kreativ sjæl som ham, det ser man ofte, har ikke rigtig styr på det økonomiske,” udtalte hun. Vi måtte nærmest forstå, at det var synd for ham, at han ikke havde styr på økonomi. Men Messerschmidt er ikke offeret, selvom han selv og andre fremstiller det sådan.

Desværre virker det til, at Messerschmidt kan komme tilbage efter syv måneders orlov, kalde det hele for ”fejl”, ”sjusk” og ”rod”, sætte sig selv i en offerrolle og så få fripas i medie efter medie, som hopper direkte i spin-fælden.

 

Jakob Esmann er retorikstuderende ved Københavns Universitet og socialdemokratisk debattør.

Indlægget er udtryk for skribentens egen holdning.

Public affairs- og pressekonsulent hos Dansk Ungdoms Fællesråd (DUF).

Tidligere student på Netavisen Pio


Flere artikler om emnet

Annonce