Trumps sundhedslov rammer muren

Republikanerne kan ikke få flertal til at ændre Obamas sundhedslov.
At kasserer Obamas sundhedslov, ObamaCare, stod sammen med byggeriet af ”muren” som det absolutte øverste konkrete valgløfte som Præsident Trump kom med i valgkampen sidste år.

Men det har vist sig noget sværere end Trump først antog. Tirsdag måtte de republikanske ledere i det amerikanske senat konstatere, at det ikke var muligt at samle et flertal i gruppen for forslaget. Nu er afstemningen ind til videre udskudt på ubestemt tid, imens man bag kulisserne forsøger at vride armen om på de mest genstridige partifæller.

“Vi vil presse på,” sagde den republikanske leder Mitch McConnell, efter at det stod klart, at han måtte udskyde afstemningen. ”Vi regner optimistisk med, at vi får et resultat der er bedre end status quo,” siger han ifølge Reuters.

Trump kunne ikke overbevise
Præsident Trump havde tirsdag et møde med de republikanske senatorer i Det Hvide Hus, hvor han forsøgte at overbevise dem om at fjerne ObamaCare. Et møde som præsidenten i øvrigt karakteriserede som ”great”.

Altså noget i retning af “vi taler om det, vi ser hvad vi kan gøre og hvis vi ikke får det gjort, så er det ærgerligt og det også er okay”.

Efter mødet tweetede præsidenten følgende:

Mangler stemmerne
Det store problem for Mitch McConnell og Donald Trump er, at det er deres egne partifæller, som af forskellige politiske årsager ikke bakker reformen af reformen op.

Republikanerne har et flertal i Senatet på 52-48, hvilket betyder at de kun må tabe to medlemmer, hvis de skal have gennemført lovændringen - i tilfælde af stemmelighed, så er det vicepræsidenten der skal afgive den afgørende stemme.

Problemet eller udfordringen for Mitch McConnell er, at han skal forene to fløje. Hvis han gør udspillet mere konservativt, så falder de moderate fra og prøver han at komme de moderate i møde, så mister han de konservative.

Situationen er, at der lige nu er tre konservative senatorer, som vil skære yderligere ned, og så er der en håndfuld moderate konservative som synes at man skærer alt, alt for meget.

Og så er der også dem, der blot er bekymrede over at loven er voldsomt upopulær blandt vælgerne og risikerer at koste partiet stemmer ved det kommende valg. En meningsmåling fra NPR/PBS viser, at kun 17 procent støtter loven.

Det Hvide Hus forsøger nu at presse på med penge til senatorerne. Der er ifølge kilder i det Hvide Hus sat 188 milliarder dollars af, som kan gå til lokale vejprojekter, skoler og den slags som kan få problematisk lovgivning til at glide lidt nemmere ned.

Forende demokrater
Hos Demokraterne er der ingen ”hjælp” at hente. Ingen af de 48 demokratiske senatorer vil på nuværende tidspunkt droppe ObamaCare.

”Det er en kæmpe sejr, men det er midlertidigt,” skrev senator Bernie Sanders på Twitter, da det kom frem at McConnell havde valgt at udskyde afstemningen.

Demokraternes leder i senatet Chuck Schumer har igennem forløbet skulle balancere mellem en gruppe af mere moderate i hans eget parti, som gerne ville forhandle med Republikanerne om man kunne finde forbedringer af sundhedsloven, og så et mere aktivistisk, venstreorienteret bagland, som ønskede mere kant til Trump, skriver Politico.

 

 

David Troels Garby-Holm er redaktør og souschef på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce