Konflikt om rettigheder truer opstart for nye politikadetter

Politikadetter står klar til at aflaste politiet 1. september, men konflikt om manglende arbejdstagerrettigheder truer opstart.

En mulig løsning på politiets udfordringer med manglende mandskab er truet af en overenskomstkonflikt.

Overenskomstforhandlinger mellem Politiforbundet, forhandlingsorganisationen CO10 for faglige grupper i staten  og Moderniseringsstyrelsen, er efter en måneds strejke stadig ikke genoptaget, og med under en måned til færdiggørelse af de nye politikadetters uddannelse, begynder situationen at spidse til.

Status: Kuldsejlede forhandlinger
De nye politikadetter er stadig under uddannelse, og skulle efter planen stå klar til at overtage opgaver fra politiet fra 1. september. Men uenigheder i overenskomstforhandlingerne mellem Politiforbundet, CO10 og Moderniseringsstyrelsen har resulteret i konflikt og kuldsejlede forhandlinger. Stridspunktet er spørgsmålet om de nye kadetters lønmodtagerrettigheder, eller mangel på samme.

Den 9. juni varslede Politiforbundet og CO10 konflikt, og siden har forhandlingerne ligget stille. Konsekvenserne af en manglende aftale mellem parterne er, at kadetterne ikke må lade sig ansætte af og arbejde for staten i funktion som politikadetter, når de er færdiguddannede 1. september.

Status fra Claus Oxfeldt, formand for Politiforbundet, er nedslående, da Netavisen Pio i dag ringer til ham. “Intet nyt. Vi har meldt hvor vi står. Der er to muligheder: enten at man giver dem strejkeret eller endnu bedre, at de bliver ansat som tjenestemænd,” udtaler han.

Ingen nye tjenestemænd og ingen strejkeret
Moderniseringsstyrelsen, der varetager forhandlingerne på vegne af staten, holder fast på, at kadetterne skal frasige sig en række rettigheder, blandt andet retten til at strejke. Ligesom styrelsen samtidig afviser at kadetterne kan få samme rettigheder, som den tjenestemandsaftale resten af politistyrken ellers arbejder under.

Årsagen er, at faggrupper som politi og forsvar er ansat på særlige tjenestemandsaftaler, der giver kompensation til gengæld for, at de må opgive retten til at strejke eller lave konflikt, fordi dette kunne få alvorlige samfundskonsekvenser, eksempelvis hvis al fangetransport ophørte på grund af strejke. De ansatte på tjenestemandskontrakter bliver bland andet kompenseret, ved at have særlig forhold ved afskedigelse og en betydelig højere pension.

Og det er netop argumentet fra Moderniseringsstyrelsen, som har fastholdt kravet om ingen strejkeret under forhandlingerne. Til DR udtaler vicedirektør i Moderniseringsstyrelsen, Linda Nordstrøm Nissen, “Vi tror på, at vi kan finde en løsning, hvor, hvis der bliver varslet konflikt, at man så kan få løst de her vigtige samfundsmæssige opgaver. Vi kender det fra Beredskabsstyrelsen eller Forsvaret.”

Moderniseringsstyrelsen vil dog ikke ansætte de nye kadetter som tjenestemænd. Og at det overhovedet kan være et problem er komisk, lyder det fra Claus Oxfeldt.

“Jeg er sikker på, at det er økonomisk spørgsmål. Men det er lidt komisk, fordi vi har hele tiden været enige om, at det skal ses som en rekrutteringsvej ind i politiet. Så at vi overhovedet snakker om tjenestemandspensioner for politikadetter giver ingen mening, fordi ingen forventer, at nogen bliver pensioneret som politikadet,” udtaler han til Netavisen Pio.

Politiforbundet: uacceptabelt
Det er helt uacceptabelt, at de nye kadetter skal ansættes uden grundlæggende lønmodtagerrettigheder, mener Politiforbundet. Derfor varslede de i juni konflikt, og dengang udtalte Claus Oxfeldt: “Vi kan på ingen måde acceptere Moderniseringsstyrelsens krav om, at politikadetterne skal ansættes på en overenskomst, hvor de skal frasige sig de almindelige lønmodtagerrettigheder, der er på arbejdsmarkedet. Herunder konflikt- og strejkeretten. Det kommer ikke til at ske, og det vidste Moderniseringsstyrelsen udmærket godt, inden vi i onsdags satte os til forhandlingsbordet. Ønsker de en faggruppe, der ikke kan strejke, kan de blot ansætte dem som tjenestemænd, ligesom alle andre politifolk.”

Kadetter klar til at aflaste politiet
Regeringen lancerede sidste år en ny uddannelse af politi-kadetter, som skulle aflaste politiet, der de seneste år har været hårdt pressede af nye opgaver med grænsekontrol og terrorbevogtning.

54 elever afslutter den nye 6 måneders politikadet-uddannelse 1. september. Og udsigten har været indtil nu været, at de 54 nye kadetter skulle overtage arbejdsopgaverne fra politibetjentene ved den danske grænse i Rødby og i Sønderjylland. Opgaverne for de nye kadetter omfatter blandt andet fangetransport og bevogtning.

 

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Flere artikler om emnet

Annonce