Modsvar: ’Det her handler ikke kun om Anker, det er for eftertiden

Anker Jørgensen fortjener en statue, uanset socialdemokratisk tradition, mener initiativtager Susan Hedlund
Vi bragte i går historien om, at opførslen af en statue af Anker Jørgensen i Sydhavnen er i modstrid med den socialdemokratiske tradition – fordi den personlige heltedyrkelse kan overskygge fællesskabets bedrifter.

Nu svarer en af initiativtagerne bag indsamlingen til statuen igen:

”Det her er et vigtigt stykke arbejderhistorie og det skal vi bevare for eftertiden, det handler ikke kun om Anker.”

Siger Susan Hedlund, initiativtager til statuen, til Netavisen Pio.

Susan Hedlund er politisk ordfører for Socialdemokratiet i Borgerrepræsentationen i København og leder af beboerhuset ’Kvartershuset Sydhavnen'. Det er for øvrigt på Kvartershusets trappe, at man håber snart at kunne placere en statue af en siddende Anker Jørgensen.

 

Velvilje fra lokalmiljøet
Det er LO-hovedstaden og Kvartershuset Sydhavnen, der står bag indsamlingen og de har med 400.000 kroner nu rejst over halvdelen af statuens samlede pris.

Susan Hedlund fortæller, at hun kun har mødt velvilje i lokalmiljøet i Sydhavnen, og at beboere endda har efterspurgt en statue: ”Anker Jørgensen har betydet meget for Sydhavnen som sådan. Han var tro over for det miljø, han kom fra, han blev boende i Sydhavnen i en almen bolig det meste af sit liv.”

 

Tror du, Anker Jørgensen selv ville have brudt sig om en statue?
”Det her er på en eller anden måde større end Anker – det handler om at give et stykke historie videre til eftertiden. Han vil formentlig være den sidste, der er gået fra at være arbejdsmand til at blive statsminister. Derfor repræsenterer han noget unikt i vores historie.”

 

Men er det ikke et fornuftigt princip, at man ikke vil gøre enkeltpersoner til helte på den måde?
”Jeg tror på mange måder, at det er en gammeldags opfattelse. Tingene har ændret sig, og vi har rykket os. Jeg kan bare konstatere, at folk gerne vil det her. Jeg talte for eksempel med hans tidligere sekretær om det i går og selv folk, der kendte Anker personligt, støtter op om ideen. Det her handler om at mindes, jeg kan ikke se, der skulle være noget problem i det.”

 

Folkene bag statuen håber at kunne præsentere en miniaturemodel af den tidligere statsminister den 3. november. Det er den unge skulptør Nana Drewes Brøndum, der eventuelt skal udføre statuen. Hvornår den vil blive opført afhænger af, hvor hurtigt indsamlingen går.

 

 

 

 

 


placeholder

Annonce