Annonce

Liberalistisk kapitulation: 10 Samuelsen-citater om topskat

Anders Samuelsen har gang på gang slået fast, at Liberal Alliance vil holde fast i kravet om lavere topskat.
Liberal Alliances formand, Anders Samuelsen, meldte i går ud, at lavere topskat ikke bliver en del af det skatteudspil, der om kort tid fremsættes af VLAK-regeringen. Dermed har Liberal Alliance nu definitivt kastet håndklædet i ringen i forhold til det, partiet for godt to år siden gjorde til sin helt centrale mærkesag.

Efter i mere end to år at have tordnet om behovet for at lette skatten i toppen, lød det i går, at ”alle skattelettelser er gode skattelettelser”. Væk var al snak om ultimative krav, trusler om at vælte regeringer og kritik af andre borgerlige partier. I stedet fortalte Samuelsen, at Liberal Alliance nu vil stille sig tilfreds med at få sænket skatten i bunden.

Det er noget af en kovending i forhold til det, Anders Samuelsen hidtil har sagt. Netavisen Pio har samlet ti markante citarer fra Anders Samuelsen, hvor han fortæller om, hvor vigtigt lavere topskat er for Liberal Alliance.

1. Sælger ikke sin sjæl for ministerbiler
Anders Samuelsen gjorde det på partiets landsmøde i 2013 klart, at Liberal Alliance som støtteparti for en kommende borgerlig regering ikke var til falds for ministerbiler og ligegyldige forlig: ”Liberal Alliance vil ikke stille sig tilfreds med at skaffe et par millioner til veterantogbaner eller en ny flot grænsebom. Vi deltager ikke i spillet om ministerposter. Vi deltager ikke i kapløbet om, hvem der kan få sit navn trykt på en pressemeddelelse om et ligegyldigt forlig. De Konservative og SF har hver på deres måde bevist, at man kan vinde ministerbiler og tabe sin sjæl.”

2. Topskatten skal på bordet
Allerede i forbindelse med regeringsdannelsen i sommeren 2015 krævede Samuelsen, at der blev gjort noget ved topskatten: ”Jeg har sagt, at topskatten skal på bordet, og det holder jeg fast i. Det er virkelig vigtigt at få talt om, hvor pengene og væksten kommer fra. Vi kan ikke bare sidde og diskutere, hvordan pengene skal bruges.”

3. Stålsatte øjne
Venstreregeringen skrev efterfølgende ind i regeringsgrundlaget, at regeringen havde en ambition om i foråret 2016 at ”sænke skatten på den sidst tjente krone med 5 pct.point”, hvilket blev udlagt som en indrømmelse til Liberal Alliance om at sænke topskatten. Anders Samuelsen gjorde det klart for alle, at han var meget opsat på at holde regeringen fast: “Du kan selv se mig i øjnene og se, hvor stålsat jeg er”.

4. Vil man ikke fjerne topskatten, er man et venstrefløjsparti
Hen over efteråret 2015 skruer Anders Samuelsen op for retorikken i forhold til topskatten. Det er de andre borgerlige partier, ikke mindst Dansk Folkeparti, som står for skud. ”Vil man ikke finde 7 mia og fjerne topskatten på et budget på 1000 mia er ikke borgerlig-liberal. Så er man et venstrefløjsparti”, skrev Samuelsen eksempelvis på Twitter 5. oktober 2015.

5. Regeringen falder uden lavere topskat inden grundlovsdag
Omkring årsskiftet 2015-2016 begyndte Anders Samuelsen at optrappe retorikken over for regeringen. Det hastede med at få gang i forhandlingerne, lød det fra Samuelsen: ”Hvis regeringen ikke lever op til regeringsgrundlaget, hvor der står, at der skal komme skatteforhandlinger i foråret, så kan vi heller ikke garantere, at regeringen sidder efter grundlovsdag”. På spørgsmålet om, hvad der så vil ske, hvis ikke Samuelsen fik opfyldt sit krav, svarede Samuelsen: ”Men jeg får det.”

6. Folketingsvalg uden lavere topskat inden jul
Kort inde i det nye år meldte regeringen imidlertid ud, at skatteforhandlingerne blev udskudt til efteråret 2016. Det fik hurtigt Anders Samuelsen til at udskyde sin deadline med seks måneder: ”Vi ved til jul, om vi får valg eller reformer. Vi har et land, vi skal redde, som har store problemer”. I samme ombæring udtalte han, at ”hvis folk sidder på ministerposter kun for at administrere og ikke for at føre politik, har de ikke fortjent at være der. Det kan man lige så godt få statueret som et eksempel.”

7. Ingen eksistensberettigelse uden lavere topskat
I løbet af sommeren gav Samuelsen et interview til Berlingske, hvor han slog fast, at kampen for lavere topskat handlede om selve Liberal Alliances eksistensberettigelse: ”Hvis LA ikke står fast på kravet om topskattelettelser nu, har vi ingen eksistensberettigelse som liberalt parti”. Han kaldte kaldte kravet om de fem procentpoint en ”absolut smertegrænse” for Liberal Alliance.

8. Regeringsgrundlag skal tages alvorligt
I august 2016 spillede Venstreregeringen så ud med sit forslag til lavere skat. Og her var der nu indført et loft, så kun indkomster op til en million kroner fik sænket marginalskatten med 5 procent. Det var slet ikke godt nok, mente Samuelsen: ”Løkke er løbet fra den aftale, vi opfatter, vi havde, nemlig regeringsgrundlaget. Derfor kan vi selvfølgelig ikke give en garanti i forhold til regeringens overlevelse. Den garanti, vi har givet tidligere er væk”.

9. Nu indflydelse på 1.000 milliarder kroner
Nervekrigen blev udløst i november, da Samuelsen valgte at droppe kravet om fem procents nedsættelse på topskatten til gengæld for at komme med i regeringen. Ifølge Samuelsen havde partiet nu fået indflydelse på samtlige af de offentlige udgifter: ”Jeg har været i gang med at true for at få indflydelse på en milliard. Nu er Liberal Alliance inde i maskinrummet, hvor man er med til at påvirke 1000 milliarder. Så mener jeg, at man ikke længere behøver lege med ord om det ultimative, det er nødvendigt, når man er derude på fløjen.”

10. Vigtigt at holde fast i topskattelettelser
Anders Samuelsen fik skrevet ind i regeringsgrundlaget, at ”færre skal betale topskat”. Det var en vigtigt ambition, mente Samuelsen, som der skulle holdes fast i: ”Nu holder vi fast i ambitionen om at sænke marginalskatten, men retter især fokus på at løfte grænsen for, hvornår hele topskatten sætter ind. Det vil sige ikke kun fem procent op af, men femten procent-grænsen (...) Vi skal løfte markant mange ud af at betale topskat. Det vil sige 15 procent mindre og ikke kun fem procent mindre.”


Flere artikler om emnet