Annonce

S: Regeringen svigter kampen mod parallelsamfund

Socialdemokratiet har stillet tre forslag til at bekæmpe parallelsamfund. Men regeringen sidder på hænderne, mener socialordfører.
”Der skal gøres en her og nu indsats i forhold til de skyderier. Det er klart. Men der mangler også langsigtede svar. Hvis ikke vi får stoppet fødekæden til parallelsamfundene, står vi med samme problem igen om 5 eller 10 år.”

Ordene kommer fra Socialdemokratiets socialordfører Pernille Rosenkrantz-Theil. Hun frygter, at problemer med bandekonflikt, som i øjeblikket hærger især København, men også resten af landet , vil blive ved med at være et tilbagevendende fænomen, hvis ikke det, hun kalder fødekæden til parallelsamfundene, bliver stoppet.

”Det er vigtigt at huske på, at det jo ikke starter med, at folk lige pludselig beslutter sig for at tage en pistol i hånden og skyde på åben gade. Der går en lang proces forud, og hvis vi vil undgå bandekriminalitet i fremtiden, skal vi stoppe den proces”, siger Pernille Rosenkrantz-Theil til Netavisen PIo.

Kampen mod parallelsamfund handler ikke kun om bandekriminalitet, slår det socialdemokratiske folketingsmedlem fast.

”Banderne er parallelsamfund i sin mest ekstreme form. Men det handler også om at have et samfund, hvor vi møder hinanden i boligområderne, i skolerne og på arbejdsmarkedet. Det gør vi alt for sjældent i dag.”

Vi skal møde hinanden i Velfærdsdanmark
Socialdemokratiet er kommet med tre forslag for/til at stoppe parallelsamfundene: Daginstitutioner skal være obligatoriske. Muslimske friskoler skal kunne få frataget deres tilskud, hvis over 50 procent af eleverne har anden etnisk baggrund. Og fordelingen af elever på gymnasier skal tage højde for etnicitet, så man undgår ”brune” og ”hvide” gymnasier.

”Vores velfærdsinstitutioner er vores vigtigste middel for at undgå parallelsamfundene. Det betyder så meget, at man allerede som barn bliver en del af vores fællesskab”, siger Pernille Rosenkrantz-Theil, der ikke mener, at regeringen tager udfordringen med parallelsamfund alvorligt.

”Jeg mangler svar fra regeringen”, siger Pernille Rosenkrantz-Theil. ”Hvad er regeringens løsning på det her stigende problem? Vi har fremlagt tre konkrete forslag, men fra regeringens side er der fuldstændig radiotavshed”, siger den socialdemokratiske socialordfører, der fortæller, at hun vil kalde børneminister Mai Mercado (C) og undervisningsminister Merethe Riisager (LA) i samråd for at få sat skub i sagerne.

”Hvis vi skal parallelsamfundene til livs, skal vi have fat i folk helt fra barnsben og hele vejen op igennem uddannelsessystemet. Derfor hiver jeg fat i både børne- og undervisningsministeren”, siger Pernille Rosenkrantz-Theil.

”Jeg håber, det kan skubbe det her frem på regeringens dagsorden. Der skal gøres noget ved parallelsamfundene. Og det kan vi også godt, hvis bare vi tør gribe lidt dybt i værktøjskassen.”

 

Mads Havskov Hansen er cand.jur. og tidligere pressekonsulent i Socialdemokratiet


Flere artikler om emnet