Brian Mikkelsen: Ny aktiekonto vil få aktiekulturen til at blomstre

Regeringens nye aktiesparekonto skal skabe en stærkere aktiekultur, der kan give en solid investorbase for Danmarks nye vækstvirksomheder.
Når regeringen ønsker at skabe en stærkere aktiekultur herhjemme, så er det ikke for at hjælpe de store virksomheder, der allerede er etableret på en stor børs og nemt kan rejse kapital fra internationale investorer. Det er for at gøre det lettere for alle de nye vækstvirksomheder, som er for små til at have adgang til de internationale finansielle markeder, og som derfor er afhængige af at kunne finde investorer herhjemme.

Forfejlet Cevea-kritik
Derfor er det også en forfejlet kritik af aktiesparekontoen, når Kristian Weise, der er direktør i tænketanken Cevea, i en kommentar til Netavisen Pio peger på, at de virksomheder, der allerede er på børsen, ikke har brug for ny kapital. Udsagnet er som sådan rigtigt for nogle virksomheder, men regeringens sigte med aktiesparekontoen er netop meget mere ambitiøst end at hjælpe de store virksomheder, der allerede har noteret sig på børsen i Danmark.

Vi vil gerne gøre det lettere for flere nye vækstvirksomheder at rejse kapital på de danske børser

Vi vil gerne gøre det lettere for flere nye vækstvirksomheder at rejse kapital på de danske børser. Og de har altså ikke en størrelse, hvor vi kan regne med, at der kommer internationale investorer og køber – og slet ikke, hvis ikke der er solid base af lokale folk her fra Danmark, der støtter op om virksomhederne.

[read-also]

Derfor vil vi gerne have flere danskere til at investere i aktier, så vi får en stærkere aktiekultur herhjemme. Det giver selvfølgelig ikke mere kapital til nye vækstvirksomheder allerede i morgen. Men på sigt kan det give flere danskere appetit på at investere i nye danske virksomheder, der går på børsen herhjemme.

Mange roser den nye aktiesparekonto
Der er da også mange, som har rost den nye aktiesparekonto. Jeg har i hvert fald noteret mig, at der har været en række positive tilkendegivelser fra blandt andet FinansDanmark, Brancheorganisation for venture- og kapitalfonde samt business angels, DVCA, Dansk Aktionærforening og Københavns Fondsbørs.

En stærkere aktiekultur vil også give mere handel med aktierne, hvilket er noget af det investorerne kigger på, når de beslutter, om de vil investere i en virksomhed. For uden handel kan man ikke være sikker på at komme af med aktien igen, hvis man senere skal bruge pengene.

Uden handel på børsen tør investorerne ikke købe papirerne

Derfor er det også en sandhed med modifikationer, når Thomas Thygesen fra banken SEB nikker til, at mere handel med aktier ikke giver kapital til virksomhederne. For uden handel på børsen tør investorerne ikke købe papirerne. Og hvis vi skal have skabt et mere velfungerende børsmarked i Danmark – ikke kun for de store virksomheder, men også for de mindre – så skal vi ikke kun have folk til at købe aktierne, når selskaberne går på børsen. Der skal også være folk til løbende at handle med aktierne, så man kan komme ud af sin investering igen, hvis man har brug for det.

Kig bare til Sverige!
Kigger vi til Sverige, kan vi se, at de har formået at skabe et meget dynamisk marked for børsnoteringer af ikke kun store, men også mindre virksomheder. På de tre svensker børser for mindre virksomheder blev der i 2014 til 2016 noteret cirka 250 virksomheder. I samme periode blev der noteret tre selskaber på den tilsvarende danske børs, First North.

Mere end 1,8 millioner svenskere havde ved udgangen af 2016 en aktiesparekonto

Sverige har simpelthen formået at udvikle en helt anden aktiekultur end Danmark, hvor flere almindelige husholdninger sparet op i aktier. Mere end 1,8 millioner svenskere havde ved udgangen af 2016 en aktiesparekonto, eller en investeringssparkonto, som det hedder i Sverige, viser tal fra det svenske Skatteverket.

[read-also]

Selvfølgelig skyldes succesen i Sverige ikke kun indførelsen af en aktiesparekonto. Men det er min faste overbevisning, at de forslag, regeringen har samlet set har præsenteret i ”Sammen om fremtidens virksomheder” – herunder forslaget om en let og attraktiv ordning som aktiesparekontoen – kan være med til at skubbe på udviklingen af en stærk aktiekultur herhjemme – til gavn for både vores nye vækstvirksomheder og for hele vores samfund.

Brian Mikkelsen, er Erhvervsminister i VLAK-regeringen.

Klummen er alene udtryk for skribentens egen holdning.

 


Flere artikler om emnet

Annonce