Helle Thorning skyder ansvaret fra sig

Helle Thorning Schmidt går til angreb på Mogens Lykketoft og Poul Nyrup Rasmussen, som hun giver skylden for sit eget valgnederlag.
I Tv-programmet ’Statsministrene på DR1, som for tiden kører over skærmen søndag aften, rettede Helle Thorning Schmidt hård kritik mod sine partifæller og tidligere kollegaer på statsminister- og formandsposten hos Socialdemokratiet. Det er således Mogens Lykketoft og Poul Nyrup, der står for skud.

“Det kan også være vi var blevet valgt igen, hvis vi i løbet af de år, jeg var statsminister havde haft lidt mindre intern debat. Det gjaldt blandt andet tidligere formænd, som jo havde rigtig mange holdninger til tingene. Der tror jeg det havde været bedre - ikke bare nemmere for mig - men også bedre for partiet, hvis de, i hvert fald nogle gange havde holdt lidt igen med nogle af de meget stærke holdninger, de havde,” sagde Helle Thorning-Schmidt i seneste udgave af programmet “Statsministrene”.

Nyrup: Man kan ikke skyde det fra sig
Poul Nyrup Rasmussen, der var statsminister i perioden fra 1993-2001, hvor han blev genvalgt 2 gange, udtrykker umiddelbar forståelse for Helle Thorning Schmidts frustration og udtaler således: ”Jeg kan sådan set godt forstå, at Helle er skide irriteret på os”. Men fastslår også samtidig, at ansvaret er noget, som man selv må påtage sig som Statsminister.

Ja, det er jo dit ansvar, og det kan ikke nytte noget

”Men når jeg så havde sagt det, så sagde jeg dengang – og det vil jeg også gerne gentage: ’Nå ja, det er jo dit ansvar, og det kan ikke nytte noget’. Man kan ikke skyde det fra sig, for man har ansvaret for sin politik”, udtalte Poul Nyrup i dag på P1.

Helle Thorning fremhæver særligt Poul Nyrup Rasmussens rolle i forbindelse med DONG-salget, hun fremhæver ligeledes at ”man kom med nogle tal, som ikke var rigtige, og som heller ikke viste sig at være rigtige. Det kostede os meget, meget dyrt, også i meningsmålingerne”

Det får i midlertid ikke hendes partifælle Poul Nyrup Rasmusen til at ryste på hånden ”For mig er det stadigvæk en katastrofe, at vi solgte ud til Goldman Sachs for en pris, der var under en tredjedel af, hvad Dong egentlig var værd. Og vi bliver ved med at stå med en sag, der ikke vil dø”, siger han i radiopogrammet ’Statsministrene’ på P1.

Lykketoft: Du skulle have lyttet, Helle!
Men ifølge Mogens Lykketoft forholder det sig direkte modsat: Havde Thorning bare lyttet til kritikken, havde hun såmænd nok stadig været statsminister i Danmark.

Jeg tror faktisk, at hvis nogle af de råd, var blevet fulgt, som jeg og andre forgæves prøvede at give, så havde det været nemmere at nå en valgsejr”, siger Mogens Lykketoft til DR ovenpå gårsdagens kritik.

Tidligere finansminister og partiformand Mogens Lykketoft står fast på sin kritik af især daværende finansminister Bjarne Corydon, der ikke gjorde nok for at stå imod hverken finansministeriets regnemetoder eller Thorning-regeringens skattereform i 2012. Selv mener Lykketoft ikke at kritikken var unødigt hårdhændet.

Jeg sagde noget af det internt, men selv det var jo meget lidt efterspurgt

”Jeg var utrolig tilbageholdende. Jeg sagde meget, meget lidt af det, jeg synes kunne være anderledes - og bedre - under Thornings ledelse. Jeg sagde noget af det internt, men selv det var jo meget lidt efterspurgt," siger Mogens Lykketoft idag og tilføjer, at han vil gemme resten af sin vurdering af Helle Thornings evner som statsminister til sine erindringer.

 

 

Line Sofie Gluud er student på Netavisen Pio.


Kommentarer fra Facebook